Parts ütles Delfile, et ka tema juhitavas ministeeriumis tehakse arvutusi valimislubaduste hindamiseks oma valdkonnast lähtuvalt, kuid mitte mingil juhul ei ole tegemist rahandusministeeriumi aruandele vastulöögi andmisega.

Ministri sõnul vaatavad tema maja inimesed transpordi, energeetika, majanduse ja ettevõtlusega seostud lubaduste hindu, kuid see töö ei ole veel lihtsalt valmis.

Partsile teeb muret rahandusministeeriumi kallutatud analüüs, mis avalikkust desinformeerib. “Meile teeb muret see, et meie konkurendid hämavad,” rääkis ta. “Valijale on arusaamatu, mida kavatsetakse ellu viia ja mida mitte.”

Ministri sõnul on lihtsustatud anda avalikkusele ülevaade ainult kuludest. “Püütakse tõestada, et Reformil ei ole kulusid. Kui sotsid kavatsevad makse tõsta, siis majanduskasv oleks pärsitud,” rääkis ta. “IRL näeb ette, et majandus kasvab. Meie oleme veendunud, et tööjõumaksude alandamine aitab majandusel kasvada.”

Ministeerium on kistud kampaaniasse

Partsi sõnul on rahandusministeerium astunud valimiskampaaniasse ja püüdnud võimendada sõnumit justkui riigil ei ole rahalisi võimalusi järgmisel neljal aastal.

“Probleem on see, et ministeerium on kistud valimiskampaaniasse,” kõneles Parts. “Kõige tähtsam, et erakonnad avalikustaksid ise oma prioriteedid, siis me võime rääkida, millised on majanduslikud võimalused ja siis võime rääkida tulubaasist ning mida selle rahaga teha, kõike seda eelarvetasakaalu juures.”

Parts on seisukohal, et valitsuse tegevusest ikkagi sõltub majanduse areng. Kui majanduskasv kiireneb, siis saab rääkida ka tulude kasvust ja alles siis selle raha jagamisest, lausus ta.

Ministri sõnul peaksid kõik ministeeriumid vaatama erinevate programmide sisu ja mõju lähtuvalt oma valdkonnast ja et valijal oleks selge, mille vahel valida.

Tulenevalt sellest, et rahandusministeerium on niivõrd kallutatud, oleks ta võinud jätta selle töö tegemata, leidis Parts. “Täna ju ei ole arusaadav ühe või teise erakonna prioriteedid,” lausus Parts.