“See oli loomulikult töövisiit,” ütles riigikogu liige Juhan Parts SL Õhtulehele. “See oli Taiwani kutsel. Ega siin midagi diskreetset ole, aga praegu ei saa väga kõnelda. Erinevad kohtumised erilaadsete organisatsioonidega,” jäi ta kidakeelseks.

Partsi sõnul kestis visiit veidi alla nädala. Visiit ei kajastunud riigikogu eelinformatsioonis ega muudes avalikkusele kättesaadavates infokanalites. Ainus märge selle kohta on, et Parts ostis Taiwani kaasa Tallinna ja riigikogu sümboolikaga suveniire 4000 krooni eest, mis on maha arvatud tema kuluhüvitistest.

Ekspeaminister ütles, et ehkki Eestil Taiwaniga ametlikke poliitilisi suhteid pole, siis majandussuhted ning kultuuriline läbikäimine selle alla ei käi.

Riigikogu Eesti-Taiwani toetusgrupi liige Meelis Atonen ütles, et iga Eesti poliitik, kes julgeb selja sirgu ajada ja avalikult Taiwani sõbrana käituda, on kiitust väärt. “Eesti, kes kaheksakümnendate aastate lõpus ihkas tihti rahvusvahelist abi teistelt riikidelt, peab kindlasti suutma mõista selliste riikide olukorda nagu Taiwan,” ütleb Atonen.

Välisministeeriumi pressiesindaja Ehtel Halliste ütleb, et Juhan Parts on riigikogu liige ja riigikogu liikmed on oma otsustes vabad. Samas lisab ta, et Eesti tunnistab ühe Hiina poliitikat.

Ühe Hiina poliitika tähendab, et 1994. aasta juunis Pekingis Eesti ja Hiina presidendi allkirjastatud ühisdeklaratsiooni järgi tunnustab Eesti Hiinat kui ühtset riiki ega suhtle seetõttu riiklikul tasandil selliste “separatistidega” nagu Taiwan ega Tiibeti iseseisvust taotleva dalai-laamaga.

2001. aastal korraldas Linnart Mäll dalai-laama ja peaminister Mart Laari “juhusliku kohtumise” Toompea koridorides.