“Tegemist on Euroopa Liidu Aasia tippkohtumisega ja Eesti kui ELi liikmesriik osaleb seal nagu teisedki 24 liikmesriiki,” ütles SL Õhtulehele peaministri pressinõunik Kristi Liiva.

Peaministri büroo andmetel sõidab peaminister Juhan Parts Vietnami kolmapäeval, ASEMi (The Asia-Europe Meeting) 5. tippkohtumisele, mis peetakse 7.-9. oktoobrini Hanois. Peaministrit saadavad visiidil välisministeeriumi asekantsler Tiina Intelmann, peaministri välisnõunik Kyllike Sillaste-Elling ja valitsuse kommunikatsioonibüroo direktor Kristi Liiva. Eestisse jõuab Parts tagasi 10. oktoobri pärastlõunal.

Liiva sõnul keskendub tippkohtumine regionaalsele majanduskoostööle ning liikmesriikide valitsusjuhid kujundavad ja võtavad seal vastu ühise seisukoha ELi ja Aasia majanduskoostöö tulevikusuundadest. Eesti soovib uue liikmesriigina anda stabiilse rahvusvahelise majanduskeskkonna tugevnemisesse positiivse ning konstruktiivse panuse.

Tippkohtumise ajaks on ettevalmistamisel Eesti peaministri kahepoolsed kohtumised mitme Aasia riigi juhiga. Eestlaste Vietnami komandeeringu kulud katab Euroopa Liit.

Liiva ütles, et praegu otsitakse sobivat aega, millal peaminister saaks sõita Läänemaale Lihulasse. “Kuupäevast ei ole me veel rääkinud. Mõned kohtumised on nii pikalt kalendrisse ette planeeritud, eriti mis puudutavad välispoliitilist kalendrit, ning seetõttu on vaja leida sobiv aeg, millal ta saaks sinna minna,” rääkis Liiva.

Teisipäeval sõidab peaminister töövisiidile Poola. Ta kohtub Poola peaministri Marek Belka, seimi ja senati spiikritega. Visiidi eesmärk on edendada kahe riigi suhteid ning arutada koostööd Euroopa Liidu aktuaalsetel aladel, nagu näiteks maksustamine.

Järgmisel esmaspäeval, 4. oktoobril, sõidab Parts Riiga Balti riikide peaministrite kohtumisele. Balti Ministrite Nõukokku kuuluvad Parts, Läti peaminister Indulis Emsis ja Leedu valitsusjuht Algirdas Brazauskas peaksid arutama ELiga seotud probleeme, regionaalset koostööd ning Balti riikide koostöö reforme.

Lihula vallavanem Tiit Madisson soovitab peaminister Juhan Partsil lepitust mitte otsima tulla.

“Parem oleks, kui ta Lihulasse siiski ei tuleks. Ta võib oma lolli jutuga inimesed jälle vihale ajada,” ütles Madisson esmaspäeval BNS-ile.