Venemaa kirjutab uuele partnerlus- ja koostööleppele (PCA) alla 27. aprillil, ütles Piket AFP teatel ajakirjanikele.

Piket selgitas, et lisaprotokoll sätestab partnerlus- ja koostööleppe automaatse laienemise EL-i uusliikmetele.

“Euroopa Liidu seisukohalt ei olnud ega ole lepingu laienemise üle uutele liikmetele võimalik kaubelda. Me jõudsime Vene poolega arusaamisele, et see on nii,” ütles Piket. “Me ei saa omada erinevaid koostööreegleid üksikute riikide jaoks.”

Piket’ sõnul kinnitatakse ühisavalduses, et kõik kokkulepped ja lepingud, mis on allkirjastatud varem Venemaa ja EL-i uusliikmete vahel, kehtivad edasi. Samuti märgitakse selles ära kokkulepped, mis eemaldavad enamuse Venemaa muredest, mis on seotud EL-i laienemisega, muuhulgas tariifide ja kaubandusküsimustega.

Samas hakatakse osa probleemidest, näiteks kauplemist tuumakütusega, arutama pärast 1. maid, lisas Piket.

“Läbirääkimised olid positiivsed ja nagu alati leitakse arukate partneritega läbi rääkides arukad lahendused,” lisas Piket.

Laiendatud leppe allkirjastamine peaks toimuma 27. aprillil Luksemburgis, tseremoonial peaks osalema Vene peaminister Mihhail Fradkov.

Euroopa Komisjoni esinduse asejuht täpsustas, et dokumentide allkirjastamine toimub alalise partnerlusnõukogu töö raames ning et need vajavad ratifitseerimist.

“Selleks kulub, muidugi, aega. Seda arvestades lepime kokku, et juba enne ratifitseerimist on nende dokumentide kehtivus efektiivne,” märkis ta.