Augustist oktoobrini oli Emori monitooringu kohaselt parteide reklaamipanus ajalehtedesse ja televisiooni nende kanalite hinnakirjapõhistes hindades 27 miljonit krooni.

Emori suunajuht Esta Kaal ütles kolmapäeval BNS-ile, et sellest 36 protsenti ehk 9,72 miljonit krooni maksis hinnanguliselt Keskerakonna reklaam.

17 protsenti sellest summast ehk 4,6 miljonit krooni kulutas telereklaamile ja reklaamile lehtedes augustist oktoobrini Reformierakond, 14 protsenti ehk 3,78 miljonit krooni Isamaaliit, 13 protsenti ehk 3,51 miljonit krooni Mõõdukad ning 12 protsenti ehk 3,24 miljonit krooni Res Publica.

Muud erakonnad või liidud maksid Emori arvutuste kohaselt sel ajavahemikul oma reklaamimisele ajalehtedes või televisioonis 2,16 miljonit ehk kaheksa protsenti arvatavalt kulunud 27 miljonist kroonist.

“Tegemist on ainult kahe meediatüübiga ja meediapinna või -aja ostuga,” sõnas Kaal. Näidatud summas ei sisaldu väli- ja raadioreklaam ega loovlahenduste ja meediaagentuuride tasu.

Andmed põhinevad Emori reklaamikulutuste monitooringu AdEx andmetele. Kaal selgitas, et trüki- ja telereklaami puhul vaadatakse läbi kõik ajalehed-ajakirjad ning telekanalite saatepäevad ning mõõdetakse reklaami maht. Saadud aja ja pinna kohta käivad arvud ühendatakse vastava kanali kehtiva hinnakirjaga.

“Paljud kanalid kehtestasid oma hinnakirjades poliitilisele reklaamile erihinnad, mis on kõrgemad tavapärasest. Neid erihindu oleme ka arvestanud,” sõnas Kaal. “Samas me ei tea ikkagi, kas sellest hinnaalandust pakuti või mitte, mistõttu tuleb rõhutada, et tegemist ei pruugi olla meediaostu reaalrahaga.”

Koos väli- ja raadioreklaamiga on Emoril parteide valimiskampaaniale kulunud summa kavas kokku arvutada novembri keskpaigaks.

Keskerakond on tunnistanud, et kogu nende kampaania kohalikeks valimisteks võis minna maksma kuni 8,2 miljonit krooni. Res Publica valimiseelarve oli ligi seitse miljonit, Isamaaliidul 5,3 miljonit krooni.

Reformierakond kavatses valimiskampaania maksumuseks samuti 5,3 miljonit, kuid tunnistas möödunud nädalal, et on selle summa ületanud.

Mõõdukad on teatanud, et nende valimiseelarveks oli 4,5 miljonit, Rahvaliit, et 2,7 miljonit krooni.

Erakonnad peavad valimiskulutuste kohta esitama aruande keskvalimiskomisjonile.