Kõige kergemalt on viimase nelja aasta jooksul oma liikmetest loobunud Res Publica — nende seast on selle ajaga välja visatud 283 inimest. Isamaaliit on samal ajal lahkuda palunud 14, Rahvaliit kuuel ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ühel inimesel, kirjuta Postimees.

Reformierakond ja Keskerakond ei osanud täpset väljavisatute arvu öelda. Samas on sel ajavahemikul avalikkuse tähelepanu tõmmanud näiteks Keskerakonnast Robert Lepiksoni ning Reformierakonnast Andres Jaadla, Vello Taari ja Erki Korpi väljaheitmine.

Keskerakonna infojuhi Toomas Raagi hinnangul tuleb parteidest väljaviskamisi harva ette, tavaliselt erakonna maine kahjustamise pärast.

Reformierakonna pressiesindaja Triinu Rajasalu sõnul ei taha ükski erakond end skandaaliga siduda. “Kui suurt avalikku konflikti pole erakonna liikme põhjustatud jamadest tekkinud, siis enamasti lahkuvad inimesed oma väärtegudest aru saades ise.”

Eelmise aasta detsembris heitis Isamaaliit süüdistatuna erakonna maine sihilikus kahjustamises välja kaks Viljandimaa piirkonna liiget — Aavo Savitschi ja Valdo Paddari. Savitsch nimetas meedias oma partei juhte kommunistideks ja eakaid valijaid penskariteks. Paddar viis Laidoneri monumendi hobusele lossimägedesse põhku ning pidas seejuures sütitavaid kõnesid, mis ei olnud Laidoneri auks ja kiituseks.

Res Publicast väljaarvatute suur arv ei tuleneb ka võlgaste väljaarvamisest. “1. juunil arvas eestseisus liikmemaksu mittetasumise tõttu erakonnast välja 190 Tallinna ja 83 Ida-Virumaa liiget,” lausus Res Publica peasekretär Ott Lumi.

Eetilistel põhjustel on Res Publica nimekirjast kustutatud kümne inimese nimed: neli liiget mullu kohalikel valimistel erakonna vastu kandideerimise tõttu ning 2002. aasta lõpus kuueliikmeline Kohtla-Järve seltskond Valeri Korbi ja Keskerakonnaga koostöölepingu sõlmimise pärast.

SDE viimase nelja aasta ainus väljaheitmine toimus mullu 10. oktoobril, kui kustutati partei nimekirjast Peeter Malva. “Malva töötas vastu sotsiaaldemokraatide programmilistele eesmärkidele Vasalemma vallas ning diskrediteeris oma käitumisega Vasalemma osakonna ja kogu erakonna mainet,” seletas partei pressiesindaja Piret Pert.

Rahvaliidu nimekaim väljaheidetu Mart Helme oli sunnitud erakonnast lahkuma samuti süüdistatuna oma partei maine rikkumises. “Kui pärast Lihula sündmusi olid kõik üksmeelel, et tegu on peaminister Juhan Partsi väärotsusega, siis Mart Helme teatas, et tegelikult on kõiges süüdi hoopis Rahvaliit ja Margus Leivo,” rääkis partei pressiesindaja Agu Uudelepp.

Süüdistatuna maine kahjustamises heideti Rahvaliidust 2003. aastal välja ka kunagine üliõpilasaktivist Arne Otter.

Skandaalsemaid lahkumisi oli 2004. aasta aprillis, kui 27 tuntud keskerakondlast koostas avaliku kirja, kus nõudsid partei juhtimise kardinaalset muutmist. Mõni päev pärast seda lahkusid Keskerakonnast Peeter Kreitzberg, Sven Mikser, Mark Soosaar, Harri Õunapuu, Jaanus Marrandi, Liina Tõnisson ja Olev Laanjärv. Viimane taasliitus hiljem Keskerakonnaga.