Kohe eile hommikul palus Pärnumaa kutseliste kalurite ühingu juhatuse esimees Arne Taggo maavanemalt kokkusaamist ja selgitas Kivimägile keelu tõttu kutseliste kalurite jaoks tekkivat keerulist olukorda, kirjutab Pärnu Postimees.

“Palusin maavanemalt kaluritele jäälemineku luba, sest kalurite puhul on tegemist professionaalidega, kes kevadisi jääolusid oma püügipiirkonnas hästi tunnevad ja suudavad riski miinimumini viia,” ütles Taggo. “Tindipüügihooaeg on algamas, mõrrad on jää all ning kalurid arvestanud jääalusest tindipüügist saadava teenistusega.”

Taggo ütlust mööda keelustas maavanem kutseliste kalurite jäälemineku keskkonnainspektsiooni nõudel, kes, nagu Taggo väitis, “on hakanud reguleerima kutselist kalapüüki”. Kalurid seda õigeks ei pea.

Nelikümmend aastat kalakaitseinspektorina Pärnumaal töötanud ja nüüd pensionil olev Hillar Jõõts tähendas, et tema ei tea ainsatki korda, kus kevadel oleks kutselistel kaluritel jääleminek keelatud.

“Kalurid on alati omal riisikol jääle võinud minna, ma ei mäleta, et päästeteenistus või piirivalve oleks pidanud neid jäält maale aitama või keegi kalureist oleks jääaluse püügi hooajal tööd tehes uppunud,” sõnas Jõõts. Ta lisas, et kalurid ei peaks süüdistama maavanemat. “See otsus lihtsalt üritati talle ette sööta,” arvas Jõõts ja kinnitas, et kui tema töötaks veel inspektorina, poleks sellis otsust kunagi sündinud.

“Mul hakkasid hommikul käed värisema, kui lehest kalurite jäälemineku keelust lugesin,” lausus Jõõts eile.

Maavanem põhjendas kutselistelt kaluritelt jäälemineku keelu tagasi võtmist asjaoluga, et kaluri kalapüügiluba omavad inimesed on paigutanud hulga mõrdasid ja võrke jää alla neile oluliseks tindipüügihooajaks.