Kodumaise arbuusi maitsega jäi eakas naisostja rahule, kirjutab Pärnu Postimees. “Parajalt küpsenud ja mahlane,” iseloomustas ta. “Väljamaised arbuusid on tihtipeale üle küpsenud ja liiga pehmed, nendega võib haneks minna.”

Varem pole Vändra valla mehed arbuuse turule kaasa võtnud. “Tahaks ise süüa,” sõnas Saar.

Arbuusid ja muud eksootilised viljad on pigem pilgupüüdmiseks, suurt tulu neist ei saa, märgib Saar. Peamine Saare-Tõrvaaugu müügiartikkel on ploomid, aga ka õunad. Väiksemates kogustes on kõrval melonid, tomatid, paradiisiõunad, ebaküdooniad ja astelpaju marjad.

Poomi ütlust mööda oli tänavune suvi lausa troopiliselt kuum ja arbuusikasvatamiseks super. Kevadel oli külm ja lootust head saaki saada polnud. Jaanipäeva paiku pööras ilm aga soojale ja siis oli näha, kuidas taimed kohe kasvama hakkasid. Kuni õitsema hakkamiseni olid taimed katteloori all. Tavaliselt on talunik viljaalgete moodustudes katteloori tagasi pannud, tänavuse kuuma ilmaga selleks vajadust polnud.

Esimese arbuusi lõikasid Saare-Tõrvaaugu mehed lahti juba augusti keskel. Kui palju arbuuse mehed tänavu põllult saavad, ei oska Poom veel öelda, sest hilised sordid on korjamata.

Poomi sõnul sobivad Eesti suvesse varased arbuusisordid “Sugar Baby”, “Jade Star” ja kollase viljalihaga “Yellow Doll”. Neist “Sugar Baby” seemet müüakse ka Eesti aianduspoodides.