Kevadel sõlmis Pärnu linnavalitsus keskerakondlasest eksajakirjaniku Madis-Ilmar Salumi firmaga OÜ Elavaneelataja lepingu, mille kohaselt jälgib Elavaneelataja 26. märtsist 31. augustini ajakirjandust, analüüsib selles ilmuvaid materjale, töötab välja linnavalitsuse suhtekorralduse ja mainekujunduse kontseptsiooni, koostab ja lavastab ürituste stsenaariume ning valmistab ette ja toimetab linnavalitsuse teateid. Kogu töö eest maksti Salumi firmale 177 120 krooni, mis teeb keskmiselt 35 424 krooni kuus, kirjutas Pärnu Postimees.

Nüüdseks on Salumi töö lõppenud. Järeltulevatele põlvkondadele jäävad mälestuseks kaks lehekülge avalikkusega suhtlemise põhimõtteid, Jaanimetsale saadetud 148 elektronkirja ja arved, milles töid lahti kirjutatud ei ole.

“Kui kirjatüki “Pärnu linnavalitsuse avalikkusega suhtlemise põhimõtted” oleks koostanud linnavalitsuses suvepraktikal olnud esimese kursuse tudeng, oleksin õppejõuna pannud sellele hindeks rahuldava. Et aga tegemist on tasulist teenust osutava firma üllitisega, klassifitseerub see tekst selgelt haltuuraks,” arvas suhtekorraldusfirma Rull & Rumm omanik Ivo Rull.

Tali avaldas imestust, miks Tartu ülikoolis üldse avalikkussuhteid õpetatakse, kui autodidaktid selles valdkonnas linnavalitsuse tasemele vastavat tööd saavad. “Pärnu linn peab sügavas kriisis olema, kui ta eneseabiõpikute tasemel sisutühja kantseliiti täis avalikkussuhete kava vajab. Ilmselt oodati ideid ja arengukava, aga saadi kaheldava süsteemsusega praktilised soovitused,” leidis ajakirjanik Piret Tali, kelle arvates on tegu haltuuramaigulise tellimustööga.

Jaanimets ütles, et temal on Salumi kontseptsioonist küll kasu olnud. Salumi soovitatud linnapea igakuist rubriiki “Linnapea kui linnakodanik” ta siiski Pärnu Postimehest soovinud ei ole.