Pärnu linnavalitsus soovib abistada Kagu-Aasia looduskatastroofi piirkonda ning Pärnust ja selle sõpruslinnadest pärit tsunamiohvreid, vahendab Pärnu Raadio.

Välisministeerium soovib ka teistel Eesti maakondadel Pärnust eeskuju võtta, teatas Delfile ministeeriumi pressiesindaja. Kui konsulaarteenistuse abi on suunatud välisriikides Eesti kodanike abi korraldamisele, siis siseriiklikult aitavad kodanikke kohalikud omavalitsused.

Pärnu tahab Soome, Rootsi, Norra ja Taani sõpruslinnade tsunamiohvritele jagada kümme nädalapikkust ravituusikut Pärnu sanatooriumitesse.

Pärnu linnapea Väino Hallikmägi sõnul ei ole Pärnu linn unustanud oma sõpruslinnade abi Eesti taasiseseisvumise järgsel perioodil. Pärnu sõpruslinnad Põhjamaades on Helsingborg, Oskarshamn ja Södertälje Rootsis, Vaasa Soomes, Helsingör Taanis ning Drammen ja Gran Norras.

Pärnu linnavalitsusel ei ole veel ametlikku teavet kõigi õnnetuse ajal Kagu-Aasias viibinud Pärnu elanike kohta. Linnavalitsus palub katastroofis kannatada saanutel või nende lähedastel ühendust võtta sotsiaalosakonnaga.

Ka teiste maakondade elanikud võiksid õnnetusepiirkonnast koju jõudes abi saamiseks pöörduda oma kohaliku omavalitsuse sotsiaalnõuniku poole.

Esmaspäevase seisuga on välisministeeriumil andmed 327 eestlase kohta, kes viibisid Lõuna- ja Kagu-Aasias maavärinajärgse tsunami purustusjõu piirkonnas (Tais 208, Sri Lankal 38, Indias 39, Malasias 22, Maldiividel 12, Indoneesias kaheksa).

Koostöös Eesti aukonsuliga Bangkokis Virachai Techavijitiga, siseministeeriumi, kriminaalpolitsei rahvusvahelise kriminaalteabe osakonna, Eestis olevate lähedaste ja reisikorraldajatega ning Punase Risti kaasabil on kontrollitud 324 inimese heaolu ja antud 24 tundi ööpäevas nõu, kuidas kriisialadelt tagasi Eestisse saada.