“See on esialgne hinnang, sest kahjusumma on kindlasti suurem, kuna arvestatud põhiliselt kulutusi kinnisvarale. Tegemist on ikkagi katastroofsete kulutustega igaühele, kelle kodu see üleujutus puudutas,” märkis Pärnu linnapea Väino Hallikmägi.

Pärnu linnavalitsus on linna üleujutuse piirkonnas kaardistanud 775 elamut. 759 elamus oli vesi tunginud esimesele korrusele. Eraisikute elamufondi taastamise kulu on hinnangulistelt 241 miljonit krooni, teatas Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik.

Koolide, lasteasutuste, sotsiaalhoolekandekeskuste ja muude linnale kuuluvate hoonete taastamisele ning tormikahjude likvideerimiseks kulub hinnanguliselt kuus miljonit krooni. Esmavajaduste tagamiseks kulub Pärnul kaks miljonit krooni, et abistada elanikke hädatarviliku küttepuude ja briketi soetamisel ning tühjendada veest eluhoonete keldrid.

Ettevõtlussektorist on laekunud teateid 58 ettevõtte kahjude kohta 95 miljoni krooni ulatuses.

Riigiasutuste esialgne kahju on hinnanguliselt üle kolme miljoni krooni.

Kõik need andmed on esialgsed ja siia lisandub täiendavaid kulusid. Ka ei sisalda see kahjusumma Pärnu elamute kodusisutust (mööbel, koduelektroonika jm), elanike autosid jms.

“On hea meel märkida, et me ei olnud mures üksinda. Juba pühapäevast hakkasid laekuma abipakkumised. Suur tänu Tallinnale, Tartule, Põlvale ja Viljandile, kes operatiivselt reageerisid ja abi osutasid,” märkis Hallikmägi.

Saadav abi kulub prioriteetselt tormikahjustuste likvideerimisele, linna taastamisele ja vähekindlustatud elanikele.

“Kõige rohkem tahan tänada Pärnu elanikke optimistliku suhtumise eest koristus- ja taastustöödesse,” lausus Hallikmägi.