Festival avatakse täna kell 21 Pärnu uue kunsti muuseumis ning auhinnatseremoonia toimub sealsamas 18. juuli hilisõhtul, teatas BNS.

Nädala jooksul ekraanidele jõudvad filmid püstitavad korraldajate teatel küsimuse, kuivõrd on inimene ise oma saatuse peremees ning millisel määral juhivad tema eluteed "kõrgemad jõud", olgu selleks siis kogukond, riik või jumal.

Festivali avatseremoonial annab riigikogu esimees akadeemik Ene Ergma soome elavale filmiklassikule Pirjo Honkasalole üle festivali suure auhinna filmi eest „Melanhoolia kolm ruumi“, mis kujutab vene ja tšetšeeni sõdurpoiste kurba saatust.

Esimest korda on festivali korraldajad võtnud tänavu kavva dokumentaalsed eksperimentaalfilmid Tšiilist („Uudised“) ja Taga-Kaukaasiast („Ebir-Nari – teispool jõge“), mida nende naturaalsuse tõttu lubatakse vaatama 16-aastased ja vanemad filmihuvilised.

Kokku näidatakse Pärnus üle saja filmi ning festivalile järgneva nädala jooksul on linateoseid võimalik vaadata Haapsalus, Otepääl, Viljandis ja Heimtalis ning veel mitmes paigas üle Eesti. Seitse festivali võistlusfilmi jõuavad ka ETV ekraanile.