Konkursitööd läbivad neli eelvooru; võitjad kuulutatakse välja 6.-7. juulini toimuval Eesti Väikepruulijate Festivalil.

Kaheksandat korda toimuva konkursi korraldaja, Valgejõe Veinivilla perenaine ja Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liige Tiina Kuuler tundis suurt heameelt, et tänavu laekus konkursile varasema aastaga võrreldes 41 jooki rohkem.

“Erilise üllatuse pakkusid sel aastal siidrid, mida tuli varasema 5-9 asemel tänavu konkursile koguni 17. Samuti oli üllatav see, et 63-st hobitegijast pooled olid täiesti uued osalejad, mis näitab selgelt, et kodune veini- ja siidritegu on Eestis üha populaarsemaks muutunud,” kirjeldas Kuuler.

Ühtekokku laekus tänavusele konkursile jooke 12 maakonnast. Kõige enam saadet võistlustöid Tallinnast (41) ja Harjumaalt (22), samas tuli palju jooke ka Läänemaalt (14), Pärnumaalt (14) ja Võrumaalt (11). Mullu laekus konkursile täpselt 100 võistlusjooki.

“Sarnaselt varasemate aastatega on tänavu konkursile laekunud jookide peamised toorained sõstrad (eriti mustsõstrad) ja õunad ning mõni üksik rabarberivein või muu toorainega vein nende seas,” märkis Kuuler. “Kui vaadata seda, mida inimesed ise oma veinide peale kirjutanud on, võib tänasel konkursil kohata kõige enam poolmagusaid veine - kuiva veini ja dessertveini on seekord oodatust vähem.”

Kõik konkursile jõudnud joogid jõuavad nüüd žürii ette - maikuu jooksul toimuvad Tallinnas Toompeal Eesti Joogikultuuri Muuseumis Luscher ja Matieseni vinoteegis neli eelvoor.

Viimane eelvoor toimub 23. mail ning siis selguvad finalistid, kes võtavad omavahel mõõtu Eesti Väikepruulijate Festivalil, mis toimub 6.-7. juulini Tallinnas Balti jaama turu Õhtuväljakul.

Finaalis parimaks tunnistatud hobitegijad saavad endale ise auhinna välja valida: auhind Nordic Sugarilt, kes toetab võitja veini või siidri uue partii valmimist Valgejõe Veinivillas, või veinitundja baaskursus Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni poolt.

Tänavu koostöös Valgejõe Veinivillaga koduveinide ja -siidrite konkurssi korraldav Eesti Väikepruulijate Liit on loodud 2013. aastal eesmärgiga jätkata ning arendada Eesti õlle-, veini- ja siidripruulimise kultuuri ja traditsioone ning arendada Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise.

Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht jääb alla viie miljonit liitri aastas.