Naabripere, kes Pirita-Kosel omavoli ohvriks langes, on abielupaar kirjanik Elme Väljaste ja firma Sildest juht Vello Väljaste, kirjutab SL Õhtuleht.

Väljastete meelerahu rikkunud naaber ja mullu täieliku ärikeelu saanud Tõnu Pihlak (37) tegutseb oma ema, Õie Pihlaku nimel oleval krundil.

Kaheksa aastat tagasi käskis linnaplaneerimisamet nüüd tüli tekitanud kuurialuse lammutada. Mullu suvel ehitas Pihlak lobudiku ümber. Korrastatud kõrvalhoone lõunaseinaks on Väljastete elumaja garaaži sein.

Ühelegi tuleohutusnõudele ehitis ei vasta. Samuti polnud Pihlakul kõrvalhoone rajamiseks projekti ega ehitusluba.

Kütte-, elektri- ja kanalisatsioonisüsteemiga abihoone katusele ehitatud terrass teeb Väljastetele eriti muret. Suvel korraldas naabripere seal grillipidusid, nii et sädemed lendasid. Eramu välissein jäi grillist vaevalt paari meetri kaugusele.

Praegu on jõus Tallinna linnaplaneerimisameti ettekirjutus-hoiatus, mis nõuab kõrvalhoone tuleohutusreeglitele vastavaks muutmist või 20. märtsiks maha lammutamist.

Tallinna linnaplaneerimisameti ehitusjärelevalveteenituse direktor Rain Seier kinnitab, et Õie Pihlakule ei ole abihoone püstitamiseks ehitusluba antud.

Naaberkinnistu omanik Õie Pihlak (75) ütleb, et Väljasted ajavad lihtsalt kiusu.Tema hinnangul kiusavad Väljasted neid eelkõige kadedusest, tema pojal on kõik seaduslikult aetud ja mingit tuleohtu pole.

“Niivõrd kiuslik, nii häbematult… See hoone on siia ammu ehitatud. Ma lihtsalt ei oska aru saada, kuidas saab sellist kiusu ajada. See hoone on siia nelikümmend aastat tagasi ehitatud. Poeg lihtsalt restaureeris selle,” räägib Pihlak.

Pihlakul on lisaks ärikeelule eraisiku pankrot, sest ta ei suutnud aastaid tagasi Hansapangast võetud laenu tagastada. Paraku pole tema nimel realiseerimiskõlblikku vara. Pankrotihaldurile on Toyota Land Cruiseriga ringi sõitev Pihlak väitnud, et tal pole sissetulekuid.