Pankrannikut hõlmav Ontika maastikukaitseala oli UNESCO maailmapärandi nimekirja kandidaat juba mitu aastat tagasi, kirjutas ajaleht Põhjarannik.

UNESCO-le esitamiseks oligi toona ette valmistatud ainult see üks lõik pankrannikust ja Eestist välja see ettepanek ei jõudnud.

Nüüd on haaret laiendatud ja keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna spetsialisti Urve Sinijärve sõnul on kavas esitada piiriülese objektina kogu Balti klint, mis lõpeb ühelt poolt Rootsis ja teisalt ulatub Venemaale.

“Klindi lõigud, mis maailmapärandisse esitatakse, asuvad kõik Eestis,” täpsustas ta.

Kokku on lõike seitse, peale Ida-Virumaal asuvate Saka-Toila-Ontika ja Udrika kaitseala veel Osmussaare, Pakri, Türisalu, Ülgase ja Tsitre-Muuksi kaitseala. UNESCO kriteeriumi kohaselt peabki esitatav objekt juba varem olema riikliku kaitse all.

“Maailmapärandisse kandmiseks sobivat puhast loodusobjekti pole Euroopast teadaolevalt leida,” lisas Sinijärv. “Ka pankranniku puhul tuleb ära tõestada selle ülemaailmne ainulaadne väärtus. Sellepärast olemegi kaasanud geoloogiainstituudi teadlased.”

Edasine asjaajamine oleneb sellest, kuidas Rootsi ja Venemaa oma dokumendid vormistatud jõuavad. “Kontaktid on mõlema riigiga olemas,” kinnitas Sinijärv.

Objekti maailmapärandi nimistusse esitamise järgmine tähtaeg on tuleva aasta 1. veebruar.

Poolteist aastat tagasi otsustasid Ida-Virumaa juhid pakkuda unikaalse kultuuripärandina UNESCO nimistusse Avinurme puutöö kui elamisviisi.

“Meie ülesanne on oma kandidaat välja pakkuda, selle edasiesitamise otsustab kultuuriministeerium,” ütles maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja asetäitja Kaarin Veinbergs.

Millal ministeerium otsuse teha võiks, pole veel teada.