"USA algatusel toimunud kohtumisega soovisid ameeriklased öelda Balti riikidele, et vaatamata oma vägede arvukuse ümbervaatamisele Euroopas jäävad USA kohustused, mis on sätestatud Põhja-Atlandi lepingu viiendas paragrahvis, jõusse ning et Euroopa jääb endiselt tähtsaks prioriteediks," ütles Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė reedel BNS-ile.

Neljapoolne kohtumine leidis aset neljapäeva õhtul Brüsselis, kuhu kahepäevasele foorumile saabusid kõik alliansi kaitseministrid.

“Panetta kordas sisuliselt seda, mida president George W. Bush ütles Vilniuses – et see, mis on meie jaoks ohuks, on ohuks ka nendele, et Balti regioon säilitab oma tähtsuse, et kaitseplaanide elluviimist, ühisõppusi, NATO kohalolekut see ümbervaatamine ei mõjuta,” selgitas Juknevičienė.

Minister lisas, et ta kutsus Ühendriike suurendama oma kohalolekut Balti riikides.

“Ma mainisin, et oma relvajõudude arvukust ümber vaadates võiks USA vaadata ka Euroopa geograafiat. Me tahaksime väga, et Ameerika kohalolek Balti riikides oleks konkreetsem – konkreetsed ühised füüsilised projektid, see tähendab õppekeskused, ühisõppusteks vajaliku infrastruktuuri võimalik kohalolek Balti riikides,” viitas minister.

Läti kaitseminister Artis Pabriks ütles omakorda BNS-ile, et Washingtonist saabus “veenev kinnitus” sellele, et USA arvestab Balti riikide vajadustega.

“Ma ei näe sellel etapil alust muretsemiseks. Panetta pööras päris palju aega, et selgitada meile, et USA jõudude kärpimine Euroopas ei mõjuta mitte kuidagi Baltimaade, Läänemere regiooni ja kogu Euroopa julgeolekuvajadusi,” ütles Pabriks.