Kevadel kontrollisid keskkonnakaitseinspektorid Tallinnas asuvat kauplust, kus muuhulgas oli müügil üks pampa rebase ja üks halli hundi nahast kasukas, teatas keskkonnainspektsioon.

Mõlemad loomaliigid on arvatud maailmas ohustatud liikide hulka, mis tähendab, et nii nende liikide isenditega kui ka neist valmistatud toodetega tehtavaid tehinguid reguleerib rahvusvahelise kaubanduse konventsioon, lühendatult CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).

Ohustatud liikide isendite ja nendest valmistatud toodete sisse- ja väljaveol, ostmisel, müümisel ning muude tehingute puhul peab alati kaasas olema dokument, mis näitab selle isendi päritolu. Kasukaid müünud kauplusel need dokumendid puudusid. Ettevõttele määrati väärteo korras 1000 euro suurune rahatrahv ning ebaseaduslikult müügil olnud kasukad konfiskeeriti kohtuotsuse alusel.

Nii müüjad kui ostjad peaksid ohustatud loomadest ja taimedest valmistatud toodetega tehtavate tehingute puhul olema tähelepanelikud. Juhul, kui sellega seoses tekib kahtlusi või küsimusi, tuleks konsulteerida keskkonnaministeeriumiga, mis on Eestis CITESi korraldusasutus ja väljastab ka sellekohaseid erilube (kontaktisik: looduskaitse osakonna peaspetsialist Kadri Alasi, tel 626 2882, kadri.alasi@envir.ee).

Kontroll ohustatud liikidega kauplemise üle on oluline, sest kui puuduvad võimalused ebaseaduslikult hangitud isendeid ja tooteid müüa, puudub ka ajend kaitsealuseid liike küttida või loodusest eemaldada.

Eestis kontrollivad CITESi nõuete täitmist keskkonnainspektsioon ning maksu- ja tolliamet. Keskkonnainspektsioon kontrollib tehinguid kaitsealuste liikidega riigisiseselt, maksu- ja tolliamet viib läbi kontrolli piiril, lennujaamas ja postikeskustes.