“Mina hea meelega näeksin, et meil oleks üks omavalitsus nimega Eesti, mille vallamaja asuks Toompeal,” ütles Palts usutluses Postimehele, vastates küsimusele, mitu omavalitsust on Eestis nelja aasta pärast.

“See muide ei ole nali, sest me oleme suurushullustuses oma riigist ja selle nõndanimetatud regionaalpoliitikast,” teatas Res Publicasse kuuluv Palts.

Ta märkis, et see, mida Brüsselis peetakse regionaalpoliitikaks, tähendab Eesti jaoks riigi poliitikat. “Me oleme tegelikult kõik siin ühed parajad regionaalpoliitikud,” sõnas Palts.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja teatas esmaspäeval BNS-ile, et Palts ei mõelnud otsesõnu omavalitsusi likvideerima asuda, vaid kasutas kujundlikku võrdlust.

“Postimehes ilmunud intervjuus räägib rahandusminister Palts sellest, et Eesti peaks rohkem arvesse võtma oma väiksust. Eesti kui üks omavalitsusüksus — näide sellest, et ühtselt hästi tuleks hoolitseda nii keskuse kui ka äärealade eest,” ütles pressiesindaja.

Eriti Euroopa Liiduga võimaliku liitumise valguses peaks Paltsi sõnul mõtlema sellele, kuidas Eesti-siseselt rohkem koostööd teha, mitte vägikaigast vedada ja oma mätaste otsast asjadele vaadata.

Palts lisas, et võtmeküsimuseks saab näiteks investeeringute ning eurorahade taotlemisel ja kasutamisel see, kuivõrd Eesti tervikuna on valmis üksteist toetama ja nõustama. “Koostöö eesmärgiks on, et raha ei läheks ainult sinna, kus seda juba on, vaid ka sinna, kuhu see mingil põhjusel pole veel jõudnud. Praegu on kahjuks veel näha andreselikku ja pearulikku kemplemist asjus, milles me võiks ühte jalga käia,” rääkis Palts.