Personaliotsingufirma Fontes valis linnavalitsuse avaliku suhete direktori kohale kandideerinud 32 inimese seast 5. oktoobril välja kolm tugevamat kandidaati.

Eesti Päevalehe andmeil esitas samal päeval linnapea Tõnis Paltsi toel osalemisdokumendid uus kandidaat, endine majandusministeeriumi avalike suhete juht Karin Varkel.

Samas oli kandidaatide esitamise tähtaeg juba läbi, sest uus avalike suhete direktor pidi kava kohaselt kolme tugevama seast valitama 8. oktoobril.

Varkelile tagantjärele tehtud Fontese hindamisprotseduur lükkas direktori valimise edasi. Möödunud kolmapäeval kinnitaski linnavalitsus Varkeli ametisse, kuid tegelikult esitati dokumendid tema kohale kinnitamiseks linnavalitsuse personalidirektorile Marika Lepikultile juba päev varem.

Linnavalitsuse otsus eelistada Varkelit muutis Fonteselt tellitud konkursi mõttetuks. Fontes oli kolme tugevama kandidaadina soovitanud linnale Ühispanga endist avalike suhete juhti Eero Rauna, Eesti Telekomi endist infojuhti Raul Kalevit ning suhtekorraldusfirmas Arcturus töötavat Heiki Sallerit.

Nende osaks võib nüüd saada vaid Varkeli alluvuses tööd alustava pressiesindaja koht.

Linnavalitsus maksab Fontesele formaalse konkursi eest 80.000 krooni, millest 24.000 on juba tasutud.

Linnapea Tõnis Palts eitas konkursi ettemääratust ja nimetas selliseid väiteid kibestunud allikate infoks. Linnapea sõnul tulid kõik kandidaadid personaliotsingufirma Fontes kaudu. Varkel sai Paltsi sõnul avalike suhete direktoriks oma oskuste ja kogemuste tõttu.

Karin Varkel tunnistas, et ei esitanud algul oma kandidatuuri, kuid mõtles hiljem ümber. “Ma olen täiesti veendunud, et mind ei valitud ilma konkursita,” sõnas Varkel. Varkeli sõnul kandideeris ta enda initsiatiivil ning läbis kõik Fontese testid.

Linnavalitsuse personalidirektori Marika Lepikulti sõnul olid kolme eelnevalt esitatud kandidaadi ning hiljem esitatud Varkeli raportid ühtviisi tugevad ja võrdväärsed.

Varkeli konkursile esitamisel ja kohale määramisel võis linnavalitsuse ametnike hinnangul mängida rolli Paltsi nõunik Peeter-Eerik Ots. Varkel on Peeter-Eerik Otsa venna Jaano-Martin Otsa endine elukaaslane. Samuti on Varkel töötanud vendade Otsade firma Ots & Partnerid tegevjuhina.

Peeter-Eerik Ots lükkas väited Varkeli eelistamisest ümber. “Me ei lahkunud just sõpradena. Kuid linna konkursil kandideerides oli ta kandidaatidest parim, sest tema juhivõimed ja oskused on linnale hädavajalikud,” sõnas Ots.

Varkel hakkab pärast katseaja läbimist saama palka 23.800 krooni. Varkeli eelkäija Kaido Padar teenis 15.000 krooni kuus. Varkeli töötasu on sama suur linnasekretär Toomas Sepal, kuid kõrgem kui enamikul linnadirektoritel. Varkeli palk jääb alla vaid abilinnapeade ja linnapea kuupalgale.