“Kui Tartu linnajuhid peavad Tartu ülikooli regionaalpoliitiliseks projektiks, siis just nemad solvavad tartlasi. Nad ütlevad välja, et Tartu ülikooli tuleb toetada selleks, et elu Tartus välja ei sureks,” vahendab Eesti Päevaleht Paltsu Res Publica liikmetele saadetud selgituskirja.

Viimasel nädalal on Palts mitmeid kordi rõhutanud, et pikas perspektiivis jääb Eestisse üks humanitaarülikool, mis asub mõlemal pool, nii Tallinnas kui ka Tartus.

Tartu linnajuhid on tema sõnul ettevaatamatult ülikooli nimetanud regionaalprojektiks. Tekkinud sõnavahetust Tartu linnajuhtide vahel nimetas Palts puht poliitiliseks, tegelikult kartvat nii Tartu linna kui ka ülikooli juhid konkurentsi.

Paltsu kirja lugenud Tartu abilinnapea Hannes Astok nimetas Tallinna meeri meeleheitlikke katseid Tallinna ülikooli rajamisel hoopis Põhja-Eesti regionaalpoliitiliseks projektiks. “Kahtlemata ei saa kõik asjad asuda Tallinnas ja tänu sellele suudab ka Eesti areneda, erinevalt lõunanaabritest, kus on üks suur keskus,” lausus Astok.

Astok lisas, et pigem on Tartu juhid mures Tallinna ülikooli tekkides ressursi killustamisega, mis tekitab olukorra, kus mõlemad, nii Tallinn kui ka Tartu osutuvad kaotajaks. “Ega siis ülikooli ei valita selle järgi, kus see asub. Määravam on ikka see, milline on ülikoolis antava hariduse kvaliteet. Ei ole mõtet ressurssi killustada. Lõppkokkuvõttes konkureerivad Eesti ülikoolid teiste Põhja-Euroopa ja kogu maailma ülikoolidega. Nii väikses riigis on omavahel lihtsalt otstarbetu konkureerida.”

Paltsu kirjas seisis ka, et Tallinn on Eesti suurim koolipidaja, sellest tulenevalt ka suurim üliõpilaste kasvulava, kuna aga paljud noored lähevad Tallinnast mujale õppima, siis ei kipu nad pealinna tagasi. Ta lisas veel, et Tallinna ülikool tuleb luua võimalikult kiiresti.