Kultuuriminister Raivo Palmaru sõnul on tervikprojekti eesmärk luua ajaloolist merelennuväebaasi markeeriv kompleks, mille uueks sisuks on museoloogiline tegevus, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

“Plaanime välja arendada Eesti Meremuuseumi ekspositsiooni Lennusadamas, mis hõlmab muuseumilaevade ekspositsiooni kaasajastamist, sadamakai rekonstrueerimist, vabaõhuekspositsiooni väljaehitamist ning tulevikus õhukaitseväebaasi staabihoone ja merelennuväe kasarmuhoone rekonstrueerimist ja külastuskeskuse rajamist,” ütles kultuuriminister.

Palmaru lisas, et seni on olnud raske laevadele korralikku sadamakohta leida, kus oleks tagatud nii muuseumilaevade säilimine kui ka eksponeerimisvõimaluste ja ohutusnõuete tagamine külastajatele.

Põhjalike analüüside tulemusel selgus, et Lennusadam sobib ideaalselt sadamaekspositsiooni asukohaks, kuna seal on võimalik kompleksselt eksponeerida kõiki seni külastajatele suletud muuseumilaevu.

Läbirääkimised Riigi Kinnisvara AS-i kui sadama omanikuga on olnud konstruktiivsed ja projekti toetavad.

Sadama rekonstrueerimise ja ekspositsiooni väljaehitamiseks taotleb ministeerium 30 miljonit krooni tõukefondidest.

Meremuuseumi ajalooliste laevade kogu tuntumad eksponaadid on 1936. aastal ehitatud allveelaev Lembit ja 1914. aastal ehitatud jäämurdja Suur Tõll.