Palmaru ütles, et kultuuripealinnal kui Euroopa Ühenduse kultuuripoliitika meetmel on Eesti jaoks mitu keskset eesmärki: elavdada kultuurisuhtlust, tõsta esile Euroopa kultuuride rikkust, mitmekesisust ja ühisjooni, tuua eurooplasi üksteisele lähemale, tutvustada kaaseurooplastele eesti kultuuri ja suurendada kultuuri rolli ühiskonnas.

Minister nõustus komisjoni arvamusega, et Tallinnal on programmi elluviimiseks suurem loominguline potentsiaal — ühelt poolt loomeinimesed ja teiselt poolt kultuuri infrastruktuur, mis Tartuga võrreldes on eripalgelisem ja ulatuslikum, samuti on Tallinna kultuurikalender tihedam kui Tartul, teatas kultuuriministeerium Delfile.

“Tallinnas on märksa rohkem erinevaid kultuuriinstitutsioone, mis võimaldab pakkuda atraktiivsemat ja mitmekesisemat programmi. Ja seda nii, et suurem osa kultuuripealinna programmi ettevalmistustele minevast rahast ei kulu ehitamisele,” ütles minister.

Kultuuriminister nõustus komisjoni ettepanekuga ka selles osas, et Tallinna kasuks räägib parem juurdepääs linnale — sadam ja lennujaam, samuti hotelli- ja söögikohtade rohkus. “Tallinn on värav, mille kaudu eesti kultuur jõuab kõige suurema välisauditooriumini, Tallinn on kultuuri- ja turismilinnana Euroopas tuntum kui Tartu.”

Minister tunnustas mõlema linna taotlusi ning märkimisväärset tööd nende ettevalmistamisel ja ütles, et Tartu ega ka Tallinn poleks üksi suutelised pakkuma Euroopa mastaapi üritustest koosnevat programmi terve aasta jooksul.

“Kindlasti peab Tallinn oma taotlusega edasi töötama ja oluline on arendada koostööd eelkõige Tartuga, kelle ideed kultuuripealinna programmi ettevalmistamiseks ja läbiviimiseks on väga huvitavad, samuti oleks vajalik kaasata kultuuripealinna programmi teisigi suurema kultuuripotentsiaaliga keskusi Eestis.”

Euroopa kultuuripealinna 2011 konkursi teise vooru valikukomisjoni kuulusid kultuuriministeeriumi kantsler ja komisjoni esimees Siim Sukles, asekantsler Piret Lindpere, välissuhete osakonna juhataja Eike Eller, välisministeeriumi kultuuribüroo juhataja Kristen Lahtein, Eesti Linnade Liidust olid komisjonis linnapead Margus Lepik ja Kersti Sarapuu, ning kultuuri- ja sporditegelastest Sirje Helme, Eri Klas, Peeter Olesk, Indrek Pertelson ja Hirvo Surva.

Eesti taotlus tuleb esitada Euroopa Komisjonile, Euroopa Parlamendile, Euroopa Liidu Nõukogule ning Regioonide Komiteele hiljemalt 2006. aasta lõpus.

Tallinna kultuuripealinna projekti analüüsib ja vaatab seejärel läbi Euroopa Komisjoni juures tegutsev sõltumatu komisjon, kelle aruande alusel teeb Euroopa Komisjon ettepaneku Euroopa Liidu Nõukogule, kes kinnitab lõpliku otsuse.

2011. aastal kannavad Euroopa kultuuripealinna tiitlit Tallinn ning üks Soome linn.