“27. septembril 2019 piirkonna esimeheks valitud Jaan Toots lubas pühenduda piirkonna ja erakonna arendamisele, aga tänaseks on selge, et tema juhtimisel tegeletakse reaalselt erakonna lõhkumise ja positsioonide nõrgestamisega,” kirjutati 9. jaanuari pöördumises partei juhatuse ja esimehe poole.

“Mitte kuidagi muudmoodi pole võimalik iseloomustada praeguse juhatuse soovi eitada või maha teha paarikümne aasta jooksul Tartu piirkonna arendamiseks tehtavat tööd ning soovi iga hinna eest, aga ilma ühegi sisulise etteheiteta, taandada abilinnapead Monica Randa (ja ka Madis Lepajõed),” kritiseeriti pöördumises.

“See, kuidas erakonna liikmetele (ja ka avalikkusele) jagatakse valeinformatsiooni ja otse öeldes valetatakse, on ületanud igasugused mõistlikud piirid. Päris kindlasti ei andnud meie liikmed piirkonna esimehele ja juhatusele mandaati Monica Ranna erakonnast välja viskamiseks ning palume Monica Randa erakonnast mitte välja visata — erakond kaotab sellest rohkem kui võidab,” rõhutasid pöördujad.

Lisaks palusid nad tungivalt kaaluda Jaan Tootsi sobivust piirkonnajuhi kohale.

Nagu ajalugu näitas, ei olnud pöördumisest kasu ja erakonna juhatus otsustas Ranna siiski parteist välja visata.

Rand: Tartu piirkonnas pole veel kõik selge

Rand ütles täna Delfile, et pöördumisele on alla kirjutanud liikmed, kes toetasid Tootsi kandidatuuri piirkonna esimehena.

“Praegusel hetkel on piirkonna liikmed, kes ka toetasid Jaan Tootsi, alla kirjutanud sellele, et mina jätkaksin abilinnapeana, mind ei visataks Keskerakonnast välja ja kaalutaks Jaan Tootsi sobivust piirkonnajuhi kohale,” sõnas Rand.

Küsimusele, kes need liikmed on, vastas Rand, et erinevad. “Praeguseks on allakirjutanutest vähemalt kolm juba erakonnast välja astunud,” märkis ta.

“Ei ole siin Keskerakonnaga ka veel kõik lõplikult selge, mis siin Tartus hakkab saama. On ju Aadu Must öelnud seda, et Jaan Toots peaks tagasi astuma ja kogu see praegune juhatus peaks tagasi astuma,” lisas Rand.

Mis on viinud praeguse olukorrani?

2017. aastal kutsus toonane Tartu Keskerakonna piirkonna juht Aadu Must Monica Ranna ülikoolilinna abilinnapeaks. Rand kolis seetõttu oma eluga Tartusse ja korraldas oma elu ümber.

Mullu septembris oli ta juba kujunemas Tartu esikeskerakondlaseks ja kandideeris piirkonna juhatuse esimeheks. Tema õnnetuseks kandideeris samale positsioonile ka riigikogu valimiste järel Keskerakonda astunud Jaan Toots, kes ka valituks osutus.

Toots otsustas aga piirkonna esimehena muudatusi teha ka Tartu linnavalitsuses, kuhu tal endal küll asja pole, aga Keskerakonnal on. Ta sai oma selja taha volikogus fraktsiooni juhtivad Rein Koka ja Vladimir Šokmani, kes ei ole samuti rahul sellega, et Rand abilinnapea toolil istub. Nende arvates ei oma Rand selleks mingisugust mandaati, ehkki volikogu on ta linnavalitsusse hääletanud.

Tootsi plaan oligi siis välja vahetada Keskerakonna abilinnapead Madis Lepajõe ja Monica Rand. Asemele ei olnud tal küll kedagi pakkuda, aga põhjenduseks ütles vaid, et nad ei ole piisavalt erakonnaga tegelenud.

Lepajõe oli kohe vangerdusega nõus, ent Rand hakkas vastu. Oktoobris jäi Lepajõe aga haiguslehele, mistõttu võeti esialgu laualt maha ka tema väljavahetamine.

Ranna puiklemine päädis lausa sellega, et 7. novembril tuli Tartusse tüli lahendama Jüri Ratas, Mailis Reps ja Mihhail Korb. Siis jõuti lahenduseni, et Monica Rand on nõus lahkuma, kui Toots talle Tartu kandis väärt töökoha leiab. Tähtajaks oli jaanuari algus, sest Rand tahtis lõpuni minna Tartu linna eelarve kinnitamisega. Tootsil oli seniajani aega Rannale töökoht leida.

Eelarve sai küll kinnitatud, aga töökoht jäi Tootsil leidmata. Nagu ka uus linnapeakandidaat. Rand loobus oma ametist lahkumisest.

15. jaanuaril otsustas Keskerakond abilinnapea Monica Ranna erakonnast välja heita. Rand otsustas oma ametikohal jätkata ja Keskerakond ei saanud tema umbusaldamiseks piisavalt suurt toetust.

20. jaanuaril sai Reformierakonnal Keskerakonna sisetülidest küllalt ja partei Tartu piirkonna juhatus ja Tartu linnavolikogu fraktsioon otsustasid lõpetada Tartu linnavolikogus koostöö Keskerakonnaga praeguses koalitsioonis ning alustada konsultatsioone Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga Tartus uue koalitsiooni moodustamiseks.