Selle päeva puhul müüakse paljudes toidukohtades homme tilliga kaunistatud toite 29,9% kallimalt kui tillita toite, samuti on kõik huvilised oodatud kuulama ja kaasa rääkima Mihkel Raua juhitaval palgalõhe debatil, teatas Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon (EENA).

Debatti korraldavad Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon (EENA) ning Eesti Naisuurimus- ja Teabekeskus (ENUT). ENUTi esinaise Reet Laja sõnul on Eestis nii neid, kes arvavad, et palgalõhe meeste ja naiste vahel on olemas, kui ka neid, kes peavad seda väidet alusetuks.

"Rahvusvahelistel andmetel (OECD, Eurostat) pole sooline palgalõhe Eestis vähenema hakanud ning debatil uurimegi, kust see alguse saab, kas oleme aastatega targemaks saanud ning kas oskame pakkuda välja lahendusi selle vähendamiseks," sõnas Reet Laja.

Võrdse palga päeva tähistatakse igal aastal veidi erineval päeval – sõltuvalt sellest, kui palju peab Eesti naine rohkem töötama, et saada mehega võrdset töötasu. Praegu valitseva palgalõhe tõttu peab Eesti naine teenima 76 tööpäeva enam ja nii tähistatakse võrdse palga päeva tänavu 21. aprillil. Aastaga pole palgalõhe vähenenud.

Juba kuuendat korda korraldab EENA sel puhul ka kampaaniat "Tilliga ja Tillita", kus humoorika sõnumi abil kutsutakse inimesi kaasa mõtlema, kuidas naiste ligi 30% madalam palk mõjutab nende toimetulekut ja majanduslikku iseseisvust. Kampaaniaga liitunud toidukohtades pakutakse sel päeval ühte toitu kahe hinnaga – näiteks on tilliga lõhevõileib 30% kallim kui tillita lõhevõileib.

Debatt ”Kas ikka veel palgalõhe? Kaua võib!” toimub teisipäeval, 21. aprillil kell 15.30-17.30 Euroopa Liidu Maja infokeskuses Tallinnas, Rävala 4 (sissepäääs Laikmaa tänavalt). Sellest võtavad osa ajakirjanik Manona Paris, Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Peep Peterson, õppejõud Tambet Sova, Konkurentsiameti nõunik Kärt Blumberg ja Roche Eesti tegevjuht Kadri Mägi.