“See oli nii imeline,” ütles Eesti Päevalehele kolmapäeval laeval nägemist mõõtmas käinud 73aastane Aleksandra Mjagtšinova. “73 aasta jooksul sain lõpuks Ameerikasse.”

USA meedikud kirjutasid Mjagtšinovale välja kahed prillid, need saab naine kätte Punase Risti vahendusel Paldiskis.

Ljubova Roosna hammastesse panid ameeriklased kolm plommi. “Mulle tehti süsti ja see polnud üldse valus,” lausus Roosna. “Ma olen raviga väga rahul. Vanemaid inimesi sõidutati seal ratastoolidega ringi ja kõik olid nii viisakad.”

Kunagi Paldiskis Nõukogude sõjaväeosa töökojas töötanud invaliid Anatoli Paltšik ütles, et ameeriklased on kultuursed.

“Kõik oli oivaline,” lausus Paltšik. “Igal pool on nii palju tube ja koridore. Seal on lausa väljak. Liftid viivad üles-alla.”

Lisaks ravile sai iga külaline kaasa ka ühe sõjaväe toidupaki. “Siin oli hamburger ja puuviljad ning mahl,” ütles Julia Poljakova. “Kõik oli väga maitsev.”

Paldiski elanikud saavad Tallinna sadamas seisval USA laeval tasuta ravi veel ka täna ja homme. Kokku ravitakse kolme päeva jooksul 615 inimest, kes kaitseväe kulul bussidega Paldiskist Tallinna ja tagasi toimetatakse.

Patsiendid valis välja Harjumaa sotsiaal- ja tervishoiuamet koostöös Paldiski linnavalitsusega, eelistades vaesema sissetulekuga inimesi ja lasterikkaid peresid.