“Eks kõige raskem on mõningates vanades hoonetes, kus on suured aknad ja päike paistab lõunal sisse. Ega mingit imet sellise ilmaga ära ei tee, aga kindlasti tuleks töötajatel juhtkonnaga olukorda arutada,” ütles Eesti Päevalehele Tallinna ja Harjumaa tööinspektsiooni juhataja Jaan Kiviall.

Kivialli sõnul aitavad palavas töötamist taluda sagedased pausid, jahe vesi puhkeruumis, akende sulgemine kardinatega ja lauaventilaatorid. “Sellisest suhteliselt harva esinevast kuumast päästaksid konditsioneerid, aga need on vaid üksikutes kohtades,” ütles Kiviall.

Töölt lahkujatel soovitas tööinspektsiooni esindaja välja lülitada arvutid, kuna juba kaks arvutit suudavad tekitada sama palju sooja kui üks väiksem radiaator.

Hoolimata mõnes töökohas valitsevast troopikapalavusest ei ole tööinspektsioon tänavu Kivialli sõnul kuigi palju proteste saanud. “Viimane oli meie oma ministeeriumist, kui inimene kurtis, et jube palav on,” rääkis tööinspektsiooni juhataja.

Tööruumide tervisekaitsenormide järgi loetakse suvel kergel tööl optimaalseks temperatuur 23-25 kraadi, maksimaalselt lubatavaks alalisel töökohal 26, mittealalisel 28 kraadi.

“Palavuse pärast pole mõtet kedagi trahvida, sest praktiliselt ei ole jaheduse saavutamine mõeldav, kui ikka aknast tuleb sooja õhku,” ütles Kiviall.