Varasemalt on Liisa Pakosta andnud mõista, et ta kandideeris juba varem ja tal oli aega isegi avalduse tagasivõtmise peale mõelda, kui selgus, et voliniku ametissenimetamise otsuse langetab tema erakonnakaaslasest minister.

"Otsustasin avaldust siiski mitte tagasi võtta, kuna selleks pole otsest põhjust," lausus Pakosta Postimehe netiväljaandele 16. juunil.

„Mina ei ole süüdi selles, et Helmen Kütt ei ole enam minister. Ta oli väga kena minister. Mulle oleks see palju paremini sobinud[, kui Kütt siiani minister oleks],“ lausus Pakosta ka Delfile üleeile, 7. juulil.

"Selguse huvides pean vajalikuks märkida, et suhtlesin pärast konkursi väljakuulutamist minister Helmen Kütiga konkursi teemal, kes soovitas mul kandideerida," ütles Pakosta täna. "Peale seda vestlust tegin kandideerimisotsuse ja avalduse valmis. Tol ajal oli IRL opositsioonis. Digitaalselt allkirjastatud avalduse koos lisadega saatsin ministeeriumisse 30. aprillil."

Pakosta lisas, et 16. juunil ilmus EPL-is lugu, kus teda üritati diskrimineerida erakondliku kuuluvuse alusel. "Mõtlesin lugu lugedes avalduse tagasivõtmise peale ja ohkasin, et kui palju olnuks elu lihtsam, kui Helmen Kütt oleks jätkanud ministrina," ütles Pakosta täna.

"Päeva peale helistas teine ajakirjanik ja küsis, et kas teid ei sega see erakondlik kuuluvus. Selgitasin täpselt nii, nagu asjad olid. Olen vastanud kõikidele küsimustele, olnud igati avatud, pakkunud omalt poolt, et kõik kandideerimisvideod ja muud kandideerimist puudutavad materjalid võiks minu poolest olla avalikud kahtluste kõrvalejätmiseks."

Teadupärast kuulutas sotsiaalministeerium konkursi välja juba 6. märtsil, kui hakati kandidaate ootama. Kuna vahepeal toimusid valimised ja võimuvahetus, teatas ministeerium 6. aprillil, et otsustas pikendada konkurssi uue soolise võrdõiguslikkuse voliniku leidmiseks. Algselt oodati avaldusi 5. aprillini, siis aga pikendati seda tähtaega 30. aprillini. Esialgsest konkursis, mis kestis 5.aprillini ja kui minister oli Helmen Kütt, Pakosta ei osalenud.

Minister Tsahkna andis vande uue valitsuse liikmena 9. aprillil.