Euroopat räsiva põgenikekriisi tagamaid lahates tõdes Rashid, et selle eskaleerumises oleme kõik süüdlased: nii omavahel sõdiv islamimaailm, sellele 1990ndatel Iraaki tungimisega poliitilise põhjuse andnud Ameerika Ühendriigid kui ka II maailmasõja järgsel ajal immigrantide toel oma tööjõuturu päästnud Euroopa.

“Islamiriikide juhid pole osanud selgitada, et ISIS pole islam ning et võitluses terrorismiga oleme kõik ühel poolel; rahvusvaheline kogukond ei ole tänini sekkunud, et sõda lõpu saaks ning nii USA-l kui ka Euroopal puudub strateegia olukorra lahendamiseks,” lausus Rashid.

Tema sõnul on kõigi Euroopa riikide lõimumispoliitikad nurjunud, sest pole maailmasõja järgsest tööturu vajaduste rahuldamisest edasi liikunud.

“Integratsioon ei tähenda arutelu halal-liha üle või küsimust, kas ja kuhu ehitada mošee, see on populistlik ja sisult teisejärguline. Läbimõeldud integratsioonipoliitika tähendab vastuseid teistele küsimustele: kuidas õpetada pagulastele võimalikult ruttu selgeks eesti keel, mis kooli nende lapsed lähevad ning mis tööd on neile pakkuda,” lisas Ahmed Rashid.

Ta möönis, et Eestil pole see tänini õnnestunud ka kohaliku vene vähemusega. “Põgenikud Euroopas on reaalsus, kuid selle lahendamiseks pole mõtet vaadata Euroopa poole, Eestil tuleb luua toimiv ja oma ühiskonnale sobiv integratsioonipoliitika.”

Täna Tallinnas 20. korda toimuv Avatud Ühiskonna Foorum keskendub sel korral islamile ja demokraatliku illiberalismi tõusule Euroopas. Foorumi peaesineja on Pakistani üks tuntumaid kirjanikke Ahmed Rashid.

Foorumi teises paneeldiskusioonis keskendutakse meedia rollile populistlike parteide viljeletava demokraatliku illiberalismi tõusu ajastul. Panelistidena astuvad üles Soome uudistekontserni STT-Lehtikuva peatoimetaja ja juhataja Mika Pettersson, Läti vabakutseline ajakirjanik Didzis Melbiksis, Norra ajakirjanik Bernt Olufsen ja uudisteagentuuri BNS juhataja Anvar Samost. Arutelu modereerib Urve Eslas Postimehest.

Avatud Ühiskonna Foorumi otseülekannet saab ingliskeelsena jälgida Avatud Eesti Fondi kodulehel (www.oef.org.ee) ja ERRi ingliskeelses portaalis, eestikeelse sünkroontõlkega ülekannet on vaadatav Postimehe veebis.

XX Avatud Ühiskonna Foorum sünnib koostöös uudisteagentuuriga BNS ja Norra saatkonnaga Eestis.

Jaga
Kommentaarid