Pahmurko jälgis reedel koos õiguskantsleri büroos töötava abikaasaga Lasnamäel Lindakivi keskuses peetud poksivõistlust, kui hoonesse sisenesid kaitsepolitsei ametnikud, kes mehe arreteerisid ja Keskvanglasse toimetasid.

“Pahmurko jaoks arreteerimine üllatuseks ei tulnud, küll aga tema abikaasa jaoks,” ütles kaitsepolitsei komissar Hannes Kont BNS-ile.

Pahmurkol tuleb aastateks trellide taha minna, kuna riigikohus ei andnud kolmapäeval menetlusluba kaebusele tema süüdimõistmise kohta pistise väljapressimises.

Tallinna linnakohus mõistis möödunud aasta 25. oktoobril Lasnamäe linnaosavanema endisele asetäitjale Pahmurkole 35.000-kroonise altkäemaksu väljapressimise eest kaheaastase reaalse vabadusekaotuse poolkinnises vanglas ning võttis talt õiguse töötada neli aastat avalikus teenistuses.

Ühtlasi mõistis kohus Pahmurkolt riigi kasuks välja koos sundrahaga kokku 6400 krooni.

Pahmurko (47) esitas küll riigikohtule kassatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtu 12. detsembri otsusele, mis jättis jõusse linnakohtu varasema süüdimõistva otsuse, kuid riigikohtu loakogu ei andnud sellele kolmapäeval menetlusluba.

Pahmurkole pistist andnud ärimehele Vladimir Paškovskile (44) mõistis kohus karistuseks kuuekuulise vabadusekaotuse, kuid vabastas ta selle kandmisest, kuna mees osales vabatahtlikult kaitsepolitsei organiseeritud kuriteo matkimises.

Kaitsepolitsei süüdistuse kohaselt pressis Pahmurko kahelt Lasnamäe firmalt kauplemislubade väljaandmise ja pikendamise eest välja 35.000 krooni altkäemaksu.

“Surve avaldamiseks kaupmeestele kasutas Pahmurko muuseas oma autoriteeti ja mõjuvõimu kohalike politseinike ja kaubanduspindade rendileandja — Tallinna trammi- ja trollipargi üle,” ütles Hannes Kont.

Linnaosavalitsuses tegeles Pahmurko kuni enda ametist vabastamiseni möödunud aasta alguses ettevõtluse, kaubanduse, teeninduse, toitlustuse, majanduspoliitika, äriprojektides osalemise, tänavakaubanduse ning linnaosa kultuuri- ja spordiküsimustega.

Pahmurko töötas Lasnamäe linnaosavalitsuses 1996. aasta 1. märtsist juriidilise osakonna juhatajana. Lasnamäe linnaosa endine vanem Pavel Starostin valis Pahmurko oma asetäitjaks 1997. aasta 25. augustil.

Kaitsepolitsei on viimastel aastatel korruptsiooni ning muude ametialaste kuritegude eest saatnud kohtu ette üle kümne kõrgema ametniku, nende hulgas ka viis linnapead ja kolm politseiprefekti.