"Lükates tagasi kohustuslikud kvoodid, tuleb samas omalt poolt välja pakkuda midagi positiivset siis, et kas siis vabatahtlikul alusel võtta mingi arv või mingil muul moel. Panustada näiteks läbi humanitaarviisa, teiste rändeviiside, õppevõimaluste pakkumist, muude kanalite läbi," kommenteeris Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja Kari Käsper "Aktuaalsele kaamerale", vahendab ERR Uudised.

"Tegelikult võiks minna positiivse programmiga, öelda, et jah, me hakkame nüüd ümberasustamises osalema, jah, me teeme muid samme selleks, et sõjapõgenikke aidata ja pakkuda välja neid lahendusi, mis muudaks üldiselt Euroopa Liidu varjupaigasüsteemi paremaks ja kvaliteetsemaks," lausus MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse esimees Eero Janson.

Riigikogu EL-i asjade komisjon kinnitas täna seisukoha, et Eesti ei nõustu Euroopa Komisjoni pakutud põgenike kvoodiga (1064 inimest), vaid on valmis vastu võtma üksnes vabatahtlikult riigile jõukohase arvu inimesi, kes tõepoolest soovivad Eesti ühiskonda integreeruda.

Just sellist Eesti seisukohta sõidab esindama siseminister Hanno Pevkur 15.-16. juunil toimuval EL-i justiits- ja siseasjade nõukogus.