PÄEVA TSITAAT: Karmen Joller: „Me mängime siin inimeste elu ja tervisega, mitte ei tee pilootprojekti.” - Perearst Karmen Joller kommenteeris segadust digiregistratuuriga, kus riskirühmadesse kuulujad said endale vaktsineerimise aegu broneerida. Paraku jooksis süsteem eile aga suure koormuse all lihtsalt kokku.

PÄEVA NUMBER: 11 128 - Just nii mitu koroonavaktsineerimist tehti eile Eestis. Tegemist on kogu vaktsineerimisperioodi rekordnumbriga. Vähemalt ühe doosi koroonavaktsiini on nüüdseks saanud 122 000 Eesti elanikku. Siiski ei pruugi isegi taolise tempo hoidmine olla piisav, et vaktsineerida kõik Eesti täisealised elanikud enne sügise saabumist. Kiire matemaatika ütleb, et 11 000 süsti päevas tehes võiksime selle eesmärgini jõuda küll augustis, kuid siin ei ole arvestatud asjaoluga, et osa süstimistest olid kordusdoosid.

PÄEVA ARTIKKEL: Joosep Tiks kirjutas Eesti Päevalehes AstraZeneca vaktsiini ümber puhkenud poleemikast. Nii Irja Lutsari kui Andres Meritsa sõnul on taanlaste otsus peatada AstraZeneca vaktsiini kasutamine luksus, mida nad saavad enda võrdlemisi madalate nakatumisnäitajate juures lubada. Euroopa ravimiamet on kuulutanud AstraZeneca vaktsiini ohutuks ning samal arvamusel on ka Andres Merits, kelle meelest on pigem üllatav, kui vähe raskeid kõrvaltoimeid koroonavaktsiinidega kaasnenud on. "Tänane seisukoht on, et AstraZeneca vaktsiini ohutusprofiil ei ole muutunud,” leidis ka Eesti ravimiameti esindaja.

Irja Lutsar

12. märtsi olulisemad arengud:
Krista Fischer
Urmas Reinsalu
 Helsingi
  • Kaks nädalat peale koroonavaktsiini saamist surnud 31-aastase päästja juhtumi uurimine ravimiametis kestab endiselt. Vaktsineerimise ning surma seos on endiselt teadmata. "Ravimiameti ülesanne on hinnata terviserikke võimalikku põhjuslikku seost vaktsineerimisega. Tegemist on teadusliku hinnanguga ja selleks on vaja täpset ja laiapõhjalist teavet," on kirjas ravimiameti tänases pressiteates.