PÄEVA TSITAAT: Ralf Allikvee: "Olge head, rahastage seda, et saaksime sel aastal võimaldada plaanilist ravi. Haiglatele on selleks raha juurde vaja ja ma saan aru, et see on raske otsus." - Ida-Tallinna keskhaigla juhatuse esimehe Ralf Allikvee sõnul on meditsiiniasutustel plaanilise ravi võimaldamiseks vaja lisarahastust. Talle sekundeerisid ka teiste haiglate juhid, kes selgitasid, et kõikidele koroonapatsientidele ravi võimaldamine tuleb plaanilise ravi patsientide arvelt.

PÄEVA NUMBER: 711 - Just nii palju koroonapatsiente on hetkel haiglaravil. Tegemist on suurima numbriga alates pandeemia algusest mullu märtsis. Kuna hospitaliseerimistes on võrreldes nakatumistega sees mõningane viide, siis võib karta, et haiglaravil olevate patsientide arv jätkab veel mõnda aega kasvamist. Just seetõttu vajavadki haiglad lisaressursse, et seisma ei peaks panema kogu plaanilist ravi.

PÄEVA ARTIKKEL: Haiglaravi vajavate koroonahaigete arvu kasvu jätkumist ning seetõttu keerulise olukorra püsimist prognoosib ka akadeemik Krista Fischer. Siiski leiab ta, et märkimisväärselt kriitilisemaks situatsioon enam muutuda ei tohiks: "Esmased märgid piirangute mõjust annavad lootust, et väga palju hullemaks see olukord enam minna ei saa."

15. märtsi olulisemad arengud:

AstraZeneca vaktsiin
  • Forte avaldas Eesti immunoloogide ja allergoloogide põhjaliku ülevaate koroonavaktsiinidest. Muuhulgas lükati ümber väide, et lihtsam on immuunsus saada koroonaviirus läbi põdedes: "Ei. Nakatumisel ollakse ohtlik ka teistele inimestele ning nakkus kandub järjest edasi. Haiguse kulg võib olla väga raske ning põhjustada pikaajalisi kaebusi. Vaktsineerimine on kõige ohutum viis immuunsuse saavutamiseks, samal ajal haigestumata ning viirust edasi kandmata."
  • Tervise- ja tööminister Tanel Kiik teatas Twitteris, et Eesti on vaktsineerimise kiiruselt tõusnud Euroopa Liidus neljandale kohale. Varasemalt hoidsime tabelis võrdlemisi pikalt viiendat-kuuendat kohta, kuid nüüd on nii Eesti kui ka mitmed teised liikmesriigid möödunud Küprosest. Samas on oluline mainida, et Küprose viimased andmed pärinevad rohkem kui nädala tagant, mistõttu reaalsuses on Eesti ilmselt endiselt saareriigist tempos maas.
Marko Mihkelson
Läti ärihaide kiri