Välisministeeriumi pressispetsialist Helena Nõmmik kinnitas Delfile, et ministri sõit Lõuna-Aafrika Vabariiki Johannesburgi maksis 6692 eurot, millest 6330 eurot kulus lennupiletitele ning 362 eurot maksis majutus.

Majutuskulud tasus Nõmmiku sõnul mälestustseremoonia korraldaja.

"Tseremoonial osalemine selgus päev enne selle toimumist. Eestit esindasid Nelson Mandela mälestustseremoonial välisminister ja Eesti aukonsul Lõuna-Aafrika Vabariigis," sõnas Nõmmik.

Teisipäeval, 10. detsembril kogunes Johannesburgi staadionile Mandela mälestamiseks ligi 80 000 inimest, nende seas ligi 100 riigi esindajat, kelle seas ka Eesti välisminister Urmas Paet.

Tegu ei olnud Mandela ametliku matusega, vaid mälestusüritusega. Mälestuskõnesid pidasid Mandela lapselapsed, perekonnaliikmed ja lähimad sõbrad. Lisaks neile avaldasid kõnes austust ka USA president Barack Obama, ÜRO peasekretär Ban-Ki Moon, Brasiilia president Dilma Rousseff, Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma ja paljud teised.

Palju furoori tekitas üritusest osa võtnud petisest viipekeele tõlk Thamasanqa Jantjie. Kui kõrged aukandjad rahvale esinesid, tegi mees nende kõrval käeliigutusi, mis ei tähendanud absoluutselt midagi.

Jantjie nimetas intervjuus Johannesburgi ajalehele The Star oma „tähenduseta kätega vehkimise“ põhjuseks äkilist skisofreeniahoogu, mille vastu ta ravimeid võtab.

Jantjie ütles ajalehele, et kaotas keskendumise, hakkas kuulma hääli ja nägema hallutsinatsioone, vahendab AFP.