„Gruusia territooriumil Gruusiale kuulunud mehitamata lennuki allatulistamine, katsed süvendada Abhaasia ja Lõuna-Osseetia eraldumissoovi Gruusiast ning ühepoolne loobumine SRÜ majandusblokaadist Abhaasia suhtes on käitumine, mida rahvusvaheline üldsus ei saa aktsepteerida,” ütles välisminister pressiesindaja vahendusel.

Paet lisas, et Gruusia suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust tuleb austada. Venemaa peaks lõpetama sellise agressiivse käitumise ja tühistama ka Abhaasia ja Lõuna-Osseetia de facto võimudega ametlike kontaktide loomist puudutava määruse.

„Venemaa on paljude rahvusvaheliste organisatsioonide ja gruppide, nagu näiteks ÜRO peasekretäri Gruusia sõprade grupi liige. See aga tähendab, et Venemaa peaks kaasa aitama just olukorra lahendamisele, mitte selle pingestamisele,” sõnas Paet.

Välisministri sõnul ei saa ega tohi Gruusiat sellises olukorras üksi jätta ning rahvusvahelisi norme rikkuvale käitumisele tuleb vastu astuda. Ka rahvusvaheline üldsus, sealhulgas Euroopa Liit on andnud omapoolse hinnangu.

Samas rõhutas Paet, et olukorra teravdamisest peavad hoiduma mõlemad pooled. Nii Venemaa kui Gruusia peavad otsima teid, et tekkinud olukord rahumeelselt lahendada. Välisministri hinnangul „on Gruusia president välja pakkunud uue Abhaasia rahuplaani ja see on hea võimalus alustada sisulist ning lahenduseni viivat dialoogi.”.