Paet ja Matvijenko arutasid kohtumisel Eesti ja Peterburi regiooni koostööd, peatudes ka Eesti ja Venemaa kahepoolsete suhetega seonduvatel teemadel, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Välisminister Paeti sõnul on oluline, et tugevnevad kontaktid Eesti ja Venemaa, sealhulgas Eesti ning Peterburi linna ja Leningradi oblasti vahel, mis on Euroopa Liiduga piirnev regioon. „Soovime Eesti ja Venemaa kahepoolsetes suhetes jätkata praktiliste sammudega mitmetes valdkondades,“ ütles Paet. „Heaks näiteks koostööst konkreetsetes küsimustes on Tallinna-Peterburi lennuliini avamine sel suvel, käesoleva aasta juunis toimunud esimesed Eesti kultuuripäevad Peterburis, Peterburi Jaani kiriku taastamise edenemine, aga ka Vene turistide jätkuvalt kasvav huvi Eestit külastada,“ lisas ta.

Matvijenko sõnul on Peterburi huvitatud Eesti-Peterburi suhete tugevdamisest, sealhulgas mõlemasuunalise turismi kasvatamisest. Matvijenko märkis, et peab oluliseks sel suvel avatud Tallinna-Peterburi lennuliini jätkumist aastaringsena ja piirijärjekordade lühendamist.

Kohtumisel räägiti ka Eesti-Vene piiriülesest koostööst Euroopa Naabruse ja Partnerluse Instrumendi raames. „Senine piiriülene koostöö on olnud positiivne. Selle näiteks on koostöö Tallinna ja Peterburi vahel,“ märkis Paet. „Loodetavasti allkirjastab Venemaa hetkel ootel oleva rahastamisprogrammi Euroopa Komisjoniga. See loob eeldused, et saaksime piiriülese koostöö edendamiseks avada Eesti-Läti-Venemaa ühise piiriülese koostöö programmi,“ rääkis Paet võimalikest koostööperspektiividest.

Konkreetsetest koostööküsimustest olid kõne all veel viisarežiimi hõlbustamisel tehtu, kultuurikoostöö, transpordiühenduste, aga ka piirijärjekordade vähendamise võimalused ning Narva sillaga seonduv. „On oluline leida lahendus Narva-Ivangorodi piiripunkti läbilaskevõime tõstmiseks,“ märkis Paet.

Välisminister Paet kutsus kohtumisel Matvijenkoga Peterburi osalema oma kultuurilise panusega Tallinn 2011 kultuuripealinna aasta tähistamisel.

Ühtlasi osaleb Paet Peterburis sealse Jaani kiriku renoveerimise esimese etapi lõpetamisel. “Peterburi Jaani kirik mängib Eesti kultuurloos väga olulist rolli ja on tähtis, et see kirik saaks väärikalt korrastatud,” rõhutas Paet.