Nimelt jättis Trump laupäeval kampaaniaüritusel Floridas mulje, justkui oleks Rootsis reede õhtul toimunud terrorirünnak. Trump rääkis toetajatele julgeolekust ja sissesõidukeelu kehtestamisest moslemiriikide kodanikele. „Me peame oma riiki kaitsma – see on määrava tähtsusega. Vaadake, mis toimub! Me peame oma riiki kaitsma!“ rõhutas ta ja märkis seejärel: „vaadake, mis juhtus Saksamaal! Vaadake, mis juhtus eile õhtul Rootsis! Rootsis! Kes seda usuks? Rootsis!“

Selline eksimine faktidega või siis nn alternatiivsete faktide pidev voog devalveerib kahjuks kõiki sõnumeid, mis Trumpilt ja tema lähikondlastelt tulevad, ütles endine välisminister Paet Delfile. "See viib paraku selleni, et Trumpi ja tema lähikondlaste öeldu tuleb pidevalt üle kontrollida."

Paet märkis, et Trumpi väljaütlemiste tulemusel suureneb segadus nii USA ühiskonnas kui USA partnerite seas. "Mida saab üldse tõsiselt võtta? Milline tviit või väljaütlemine on lihtsalt emotsionaalne lahmimine?"

"Paraku näib, et see Trumpi tõsielusarjades omandatud segadust suurendav stiil pole esimeste presidendi ametisolekupäevade kobamine, vaid nii jääbki," tõdes Paet. "Ja see teeb elu keeruliseks nii ameeriklastel endil kui USA liitlastel laias maailmas."

Lõpetuseks ütles reformierakondlasest eurosaadik, et selle taustal on taas saanud kinnitust, et parlamentaarlsel riigikorral on suuri eeliseid.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson (IRL) sõnas, et
pole kahtlust, et USA president Donald Trump on alustanud juba täna kampaaniat, saamaks tagasivalituks 2020. aastal. "Seepärast tuleks meil hoiduda kampaaniameeleoludega kaasa minemast ning keskenduda eeskätt sisulistele küsimustele, mis on olulised USA ja Euroopa liitlaste, sealhulgas USA-Eesti suhetes. Tähtis on koos osundada probleemidele ning püüda nendele ka koos leida lahendusi."

Vingumise asemel, mida oli kuulda ka Müncheni konverentsil, peaksid Euroopa liidrid enesekindlamalt töötama eksistentsiaalsete ohtude tõrjumisega, sõnas Mihkelson Delfile. "Ja seda koostöös Ameerika Ühendriikidega."

USA on demokraatliku maailma liiderriik, kus võimude lahusus on paigas ja kontrollimehhanismid töötavad, rääkis Mihkelson. "Kindral Flynni juhtum oli siin veenvaks kinnituseks."

Mihkelsoni sõnul on tähelepanuväärne, et president Trump on avanud korraga tõsise vastasseisu nii meedia kui ka luurekogukonnaga. "Milleni see viib, näitab vaid aeg. Kuid see on eeskätt Ühendriikide siseküsimus, kus demokraatlik protsess teeb oma töö. Meile on oluline, et need samad sisemised keerdumised ei halvaks USA võimekust olla liitlastele toeks ning liidriks rahvusvahelise korra ja õiguse kaitsel."