Kohtumisel keskendusid välisminister Paet ja peasekretär Rasmussen peamiselt NATO uuele strateegilisele kontseptsioonile, eelseisvale NATO välisministrite kohtumisele Tallinnas ja olukorrale Afganistanis, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

NATO toimimise aluseks on kollektiivkaitse, mistõttu uue strateegilise kontseptsiooni selgrooks peab olema NATO nähtavuse, usutavuse ja võimete selge väljendamine. „NATO tegevuse aluseks oleva Washingtoni lepingu artikkel 5 peab olema usaldusväärne,“ rõhutas välisminister Paet.

Eesti jaoks on oluline sünergia kollektiivkaitse ja NATO liikmesriikide territooriumist kaugemal toimuvate missioonide võime tagamise vahel. „Mõlemad on olulised ja vajavad kõikide liitlaste panust,“ märkis Paet. Ta lisas, et positiivne on see, et strateegilist kontseptsiooni ettevalmistavasse töörühma kuulub ka Balti riikide esindaja. Paet ja Rasmussen pidasid tähtsaks ka koostööd alliansi partneritega, sealhulgas Venemaaga.

Lisaks rääkisid Paet ja Rasmussen ka viimastest arengutest Afganistanis. Rasmussen tunnustas Eestit olulise ja nähtava sõjalise ning tsiviilpanuse eest Afganistani olukorra stabiliseerimisel. Paeti sõnul panustab Eesti Afganistani kõige raskemas piirkonnas — Helmandi provintsis — koos Suurbritannia, USA ja Taani vägedega. „Eesti on kandnud sellel missioonil kaotusi ja seega peame üheks olulisimaks põhimõtteks seda, et vale või ebatäpse strateegia tõttu ei tohi hukkuda ükski sõdur ega tsiviilisik,“ toonitas Paet.