Narva elektrijaamade ametiühingujuht Vladimir Aleksejev esitas välisministrile ametiühingu nimel kaheksa küsimust, millega Paet sai veidi enne energeetikutele esinemist ka tutvuda, kirjutab Põhjarannik.

Eesti välisministeeriumi juhi Narva-visiidi ajendiks sai tema enda sõnul olukord, mida peegeldab Eesti eestlaste ja venelaste suhtumine Gruusia-Osseetia konflikti. Paet kutsus Pähklimäe vanemate klasside õpilastele ja Eesti elektrijaama töötajatele esinedes üles suhtuma kriitiliselt Venemaa telekanalite pakutavasse infosse.

“Me kõik oleme viimaste nädalate jooksul lugenud ja näinud ajakirjanduses palju igasugust jama,” ütles minister, kohtudes enam kui 2000 energeetikuga. “Kõik sellesse konflikti kaasatud osapooled teevad oma tegevuse õigustamisele suunatud propagandat. Kuid lõplikult saab teada, kas Lõuna-Osseetias oli genotsiid, kui palju oli ohvreid ja kes sõda alustas, alles pärast sõltumatut rahvusvahelist uurimist.”

Paeti sõnul oli visiit Venemaaga piirnevasse Eesti linna, kus ka Venemaa telekanaleid näeb, tema mõte. Just soov kohtuda võimalikult suurte inimgruppidega tõi ta Narva elektrijaamade ametiühingu ette, mitte aga see, et ühingu liikmed olid oma 12. augusti ametlikus avalduses Gruusia tegevuse hukka mõistnud.

Samal põhjusel valis Urmas Paet kohtumiseks ka ühe Narva gümnaasiumi. Ministri sõnul tegid talle rõõmu õpilaste huvitavad küsimused ning head, kuigi veidi ühepoolsed teadmised selle teema kohta. “Muu hulgas küsis üks vanema klassi õpilane minult, miks Eesti osutas kohe pärast sõjalist kokkupõrget humanitaarabi Gruusia lastele, aga ei aidanud Osseetia omi. See on jama! Eesti aitas rahvusvaheliste lastekaitseorganisatsioonide kaudu nii ühe kui teise poole kannatanuid,” märkis Paet, rõhutades, et sellise ühepoolse info tõttu ongi venelaste ja eestlaste arusaam olukorrast erisugune.

Tema arvates peaksid ajakirjanikud tingimustes, kus Eestis ei piira ajakirjandust mingi tsensuur, oma töösse enesekriitlisemalt suhtuma.

“Probleem pole üldsegi mitte selles, et venelased vaatavad Eestimaal Venemaa telekanaleid. Probleem on selles, et nad ei saa infot teistest allikatest. Ärge laske end provotseerida!” kutsus ajakirjanikuna töötanut Paet energeetikuid üles.