„Kuna Tallinna lennuväli on avatud, siis loodan, et reisifirmad saadavad lennukid turismigruppidele võimalikult ruttu Egiptusesse ja Türki järele ning inimesed pääsevad pikaleveninud puhkuselt kiiresti koju,“ sõnas välisminister. Paeti sõnul jätkab välisministeerium teabe ja abipakkumiste vahendamist Eestisse jõudmiseks nii kaua kui vaja, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Sharm el-Sheikhi Egiptusesse ja Alanyasse Türki lähetatud konsulid on alustanud Eesti turistide abistamisega. Eesti suursaadik Ankaras on asunud tegutsema inimeste abistamiseks Istanbulis. Konsulid aitavad vahendada abivajajatele õiguslikku nõu suhtlemisel reisifirmadega ning vajadusel rahalist abi. Abivajajate hulk on suur. Peamised probleemid, millega konsulid senini on kokku puutunud, on olukorrast tingitud ebakindlus, aga ka infopuudus. Samuti on mitmetel inimestel probleeme finantsvahendite lõppemise tõttu ning abi vajatakse ka reisifirmadega suhtlemisel. Abivajajad saavad konsuliga Türgis ühendust telefonil +905304004590 ja konsuliga Egiptuses telefonil +20129944442.

Välisministeerium on organiseerinud Eestisse tagasisõidu võimalusi inimestele Pariisist, rakendades ka saatkondade enda transporti liikumiseks Brüsselist, Viinist ja Roomast Eestisse. Kopenhaagenist korraldati inimeste edasiliikumist Stockholmi. Välisministeerium otsib jätkuvalt võimalusi, et aidata vulkaanituha levikust häiritud lennuliikluse tõttu Hispaanias, Prantsusmaal ja Türgis hätta sattunud Eesti inimestel Eestisse naasta. Välisministeerium on koostöös Poola partneritega organiseerinud bussi Istanbulist reisijate ära toomiseks.

Viimastel päevadel on välisministeeriumi konsulaarosakonnaga nõu ja abi küsimiseks ühendust võtnud ligi 500 lennuliikluse katkemise tõttu hätta sattunud inimese. Välisministeerium jätkab teabe ja abipakkumiste vahendamist Eestisse jõudmiseks neile, kes otsivad transpordivõimalusi Eestisse tagasi jõudmiseks. "Muuhulgas vahendame operatiivselt infot selle kohta, millised lennujaamad on suletud ja millised avatud. Samuti on hetkeseisuga avatud Eesti õhuruum ja töötab Tallinna lennujaam."

Välismaal viibivatel hädasolijatel, palub ministeerium endast märku anda välisministeeriumi konsulaarabi valvekonsulit telefonil +372 53 01 9999, valvesekretäri telefonil +372 6 377 000 (24h) või e-kirjaga aadressil konsek@mfa.ee (kirjas palutakse jätta ka oma kontaktid tagasi helistamiseks). Abi saamiseks on võimalik pöörduda samuti Eesti aukonsulite või mõne teise Euroopa Liidu liikmesriigi esinduse poole. Infovahetuse, sealhulgas nõuanded ja soovitused, leiab jooksvalt välisministeeriumi kodulehel, Facebookis ning Twitteris.

Välisministeerium tänab kõiki, kes juba on osutanud kaasabi kojuliikumise võimaluste leidmisel ja pakkumisel, see abi on jätkuvalt oodatud.