Välisminister Urmas Paeti sõnul on Kanada Eestile oluline liitlane NATOs ning samu väärtusi jagav ühiskond, teatas välisministeeriumi pressitalitus. „Meile on tähtis Eesti ja Kanada vahelise poliitilise, majandusliku, kaitse- ja kultuurialase koostöö edasiarendamine,” lisas ta.

Täna kohtub välisminister Paet Ottawas Eesti päritolu Kanada väliskaubandusministri Peter Van Loaniga. Lisaks Eesti-Kanada majandussuhetele arutab välisminister Paet väliskaubandusministri Van Loaniga olukorda maailmamajanduses ning kaubandussuhteid Euroopa Liiduga. Kanada on maailma seitset juhtivat tööstusriiki ühendava grupi G7 liige. „Kanada on Euroopa Liidu jaoks oluline kaubanduspartner,“ lisas välisminister Paet.

Homme on Eesti välisministril kohtumised Kanada välisministri Lawrence Cannoni ja kaitseminister Peter MacKayga. Arutlusele tulevad Eesti ja Kanada suhted, sealhulgas arengukoostöö alased koostöövõimalused. Räägitakse ka olukorrast Afganistanis ning NATO strateegilise kontseptsiooni ja küberjulgeolekuga seonduvat. Samuti kõneldakse koostööst ÜROs ning Euroopa Liidu idapartnerlusest.

Eesti-Kanada suhetele annab tooni asjaolu, et Kanadas asub üks suurimaid eestlaste kogukondi väljaspool Eestit. „Kanadas elav eestlaste kogukond on ühiskondlikult aktiivne ning on olnud märkimisväärselt edukas eestluse säilitamisel väljaspool Eesti piire,“ lausus välisminister Paet.

Mõlemal päeval, 3.-4. novembril, kohtub välisminister Urmas Paet nii Ottawas kui Torontos Ottawa, Montreali ja Toronto regioonis elavate Kanada eestlastega. Neljapäeval, 4. novembril külastab Paet Torontos asuvat Välis-Eesti muuseumit ning Tartu College´it. Tartu College´i hariduslik allorgan Tartu Instituut tegeleb Kanada vähemusrahvuste uurimisega, aitab kaasa eesti kultuuri säilimisele ning korraldab õppetegevust ülikooli tasemel eesti keele, kirjanduse, ajaloo ja kultuuri alal.