Paeti sõnul on NATO kandidaatriigid Georgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Montenegro ning Makedoonia teinud märkimisväärseid edusamme nii poliitiliste, majanduslike kui ka julgeolekualaste reformide läbiviimisel.

Urmas Paet märkis eile Chicago kohtumisel Makedoonia, Montenegro, Bosnia ja Hertsegoviina ning Gruusia välisministriga, et senine NATO laienemine on olnud edulugu ning suurendanud kogu Euro-Atlandi piirkonna julgeolekut ja heaolu. „Seega on tähtis, et NATO jääks avatuks kõigile soovijatele, kes täidavad allianssiga liitumiseks vajalikud nõuded,“ ütles Paet.


„Kandidaatriigid väärivad seniste pingutuste eest tunnustust ning neil peab olema võimalik saada NATO liikmeks. Samuti hindame nende panust NATO operatsioonidel osalemisel,“ ütles Paet.


Samas rõhutas välisminister, et kõigil kandidaatriikidel tuleb jätkata reformide elluviimist. „Demokraatlikud institutsioonid, õigusriigi põhimõtete järgimine, elujõuline kodanikuühiskond ja vaba turumajandus on eesmärgid, mis tuleb alliansiga liitumiseks saavutada,“ ütles Paet. „Selleks, et kandidaatriigid eesmärkide täitmiseni jõukas, oleme jätkuvalt valmis neile pakkuma nii poliitilist kui ka praktilist toetust,“ lisas ta.