Paet ja Stubb saatsid Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgele esindajale Catherine Ashtonile ning Euroopa Liidu laienemise ja naabruspoliitika volinikule Stefan Fühlele pöördumise, milles Eesti ja Soome juhivad tähelepanu vajadusele Euroopa Liidu naabruspoliitika järele, mis senisest sihikindlamalt keskenduks liidu koostööle naaberriikidega ja nende arendamisele.

„Selleks, et olla aktiivne osaline maailmapoliitikas, peab Euroopa Liit olema võimeline tegelema keeruliste olukordadega, ka konfliktidega ELi naabruses,“ ütlesid Eesti ja Soome välisminister.

Paet ja Stubb rõhutasid, et arenenud naabrus on ühtlasi eeldus Euroopa, sealhulgas Euroopa Liidu majandusarengule ning selle nimel tuleb ka ELil endal pingutada, teatas välisministeeriumi pressitalitus. „Euroopa tuleviku jaoks on olulised arengud nii meie ida- kui lõunanaabruses, nende piirkondade stabiilsus, demokraatlik ja majandusareng on selgelt Euroopa huvides. Euroopa Liit vajab hästi arenenud ja ühendusega aktiivselt koostöötavaid naabreid,“ kirjutasid nad.

„Peame endale seadma realistlikud eesmärgid. Selleks, et aidata Euroopa naabritel kujuneda järjest aktiivsemateks partneriteks Euroopa Liidule tuleb meil tugevdada ja viia ellu Euroopa naabruspoliitikat,“ toonitasid Eesti ja Soome välisminister.

Paet ja Stubb rõhutasid, et arendada tuleb nii inimestevahelisi kontakte Euroopa Liidu ja selle naabrite elanike vahel kui nende riike, et viimased saaksid jõudsamalt areneda. „Peame aitama kaasa oma naabrite arengule ning sellel eesmärgil tihendama majandus- ja kaubandussidemeid Euroopa Liidu ja meie naaberriikide vahel, sõlmima näiteks selleks vajalikke kaubanduslepinguid ja arendama transpordiühendusi,“ ütlesid Paet ja Stubb.

Euroopa Liidu välisministrid arutavad liidu naabruspoliitikat ning tegevusi naabruse arendamisel järgmisel nädalal toimuval välisministrite kohtumisel Luksemburgis.