Paeti sõnul on UNICEFi andmetel alates 2015. aasta septembrist iga päev Vahemerel ja Egeuse merel uppunud põgenemisteel keskmiselt kaks last, teatas europarlamendi liige ajakirjandusele.

"Alates eelmise aasta septembrist on uppunud 340 last, paljud neist imikud ja väikelapsed, kui nende pered on üritanud ületada Vahemere idaosa. Uppunud laste arv võib olla aga veelgi suurem, sest meri pole kõiki välja andnud," ütles ta.

Paet lisas, et selle aasta kuue esimese nädalaga on põgenemisteel uppunud juba vähemalt 410 inimest. "Egeuse mere lõik Türgi ja Kreeka vahel on üks ohtlikumaid."

Paeti sõnul saavad riigid teha palju enam, et Süüria põgenike liikumistee oleks turvalisem. "Keegi ei paneks oma last paati, kui oleks mingi turvalisem alternatiiv," sõnas ta.

Selleks tuleb oluliselt tugevdada võitlust kurjategijatega, kes teenivad inimeste õnnetuse pealt ning samal ajal lõpuks luua põgenikele turvalised liikumiskoridorid ja varjupaigad, et nad ei peaks meeleheitlikult ükskõik, milliseid liikumisteid võtma.

"Selleks on vajalik pagulaslaagrite korralik varustamine ja tihe koostöö Türgiga, et põgenikel poleks vajadust Türgist edasi liikuda. Samuti alustada asüüliotsuste tegemise protsessiga Türgi, Jordaania ja Liibanoni põgenikelaagrites," sõnas Paet.