"ÜRO ja Maailma Terviseorganisatsiooni WHO andmetel on alates aprillist kuni tänaseni Ida-Ukrainas hukkunud 1543 inimest, lisaks on haavata saanud vähemalt 4396 inimest," märkis Paet ja lisas, et augusti alguse seisuga on separatistide poolt kontrollitud alal teadmata kadunud 465 inimest.

ÜRO raport kinnitab, et separatistide relvastatud grupeeringute juhid on Venemaa kodanikud. "Ka Venemaa katseid viia Ukraina territooriumile oma niinimetatud rahuvalvajaid saab käsitleda otsese sõjalise invasioonina," rõhutas Eesti välisminister.

Paeti sõnul on selge, et konfliktile saab olla vaid üks lahendus - poliitiline, mille eelduseks on Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse austamine.

ÜRO inimõigusteraport toob välja ka relvastatud grupeeringute professionaalsuse olulise kasvu nii treenituse kui raskerelvastuse osas.

Samuti on raportis kirjas, et inimõiguste olukord relvastatud grupeeringute kontrolli all oleval territooriumil on jätkuvalt langustrendis. Paeti sõnul elavad inimesed pidevas hirmuõhkkonnas ning levinud on nii inimröövid, piinamised, lunaraha nõudmine kui muud inimõiguste rikkumised.

Alates aprillist on relvastatud grupeeringud röövinud 924 inimest peamiselt lunaraha väljapressimise aga ka sunnitöö eesmärgil.

Raport toob positiivsena välja, et Ukraina vägede tagasivallutatud piirkondades on nii mõnedki pantvangid vabastatud ning samuti on osad sisepagulased saanud naasta oma kodudesse.

Raport seab erilise tähelepanu alla laste olukorra kriisipiirkonnas, kuna vaatamata korduvatele katsetele lapsi evakueerida on endiselt ligikaudu 300 last relvastatud grupeeringute kontrolli all oleval territooriumil lastekodudes.