"Mihhail Hodorkovski vabastamine on inimlikus mõõtmes loomulikult positiivne tegu. Paljud maailmas erinevates eluvaldkondades mõjukad inimesed ja vabad ühiskonnad olid seda nõudnud juba aastaid. Näiteks eesti helilooja Arvo Pärt pühendas Hodorkovskile teose "Los Angeles" juba ligi viis aastat tagasi," meenutab Paet.

Nüüd viimaks Vene president Putin rahuldas armuandmispalve, kõiki riske hoolikalt kaaludes, sõnas välisminister.

Samas on Hodorkovski juba kinnitanud, et ta ei näe enam endal rolli ei Vene poliitika- ega ilmselt ka majanduselus. "Rohkem kui kümme aastat vanglas on oma töö teinud."

Kui keegi soovib Hodorkovski vabastamises näha mingit trendimuutust, siis see nii ilmselt ei ole, sõnas Paet. "Tegemist on pigem põhjalikult riske kaaludes tehtud üksikotsusega. Kuigi ka sellised üksikotsused annavad ühiskonda õhku juurde.

Samas võiks samalaadselt Hodorkovskiga "humanitaarsest kaalutlusest" lähtuvalt vabastada jõuluajal näiteks ka Pussy Rioti noored naised.

"Praegu on Hodorkovski vabastamine ennekõike inimliku tähtsuse ja tähendusega üksikotsus, millele peaks järgnema veel teisigi, et saaks rääkida muutustest tegeliku suuremeelsuse ja suuremate vabaduste suunas," rääkis välisminister Paet.

Vene president Vladimir Putin teatas neljapäeval ootamatult, et rahuldab Venemaa kunagise rikkaima inimese armuandmispalve. Ta allkirjastas selle reedel ning Hodorkovski vabanes mõni tund hiljem Karjalas asuvast kolooniast.

Seejärel sai mees kätte reisidokumendid ning lahkus Venemaalt eralennukiga Berliini. Pühapäeval andis Hodorkovski presikonverentsi, kus teatas, et ei naase Venemaale ega osale Vene poliitikas.

Tänaseks tegevuse lõpetanud naftafirma Jukos juht mõisteti 2005. aasta mais ja 2010. aasta detsembris süüdi maksupettuses, nafta riisumises ja rahapesus. Kahe otsusega kokku said Hodorkovski ja tema äripartner Platon Lebedev 14-aastase vanglakaristuse, mida hiljem on lühendatud.