Täna jätkus Luksemburgis välisministrite nõukogu pealelõunase töösessiooniga, kus välisministrid arutasid olukorda Gruusias. Samuti oli kõne all ELi ja Vene uue raamlepingu läbirääkimiste mandaadi küsimus, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Euroopa Liidu välisministrid arutasid pingestunud poliitilist olukorda Gruusias ning avaldasid veelkordselt tõsist muret hiljutiste arengute pärast, kutsudes osapooli üles hoiduma olukorra edasisest teravdamisest.

Välisminister Urmas Paeti sõnul peaks Euroopa Liit võtma antud hetkel juhtiva vahendaja- ning nõustajarolli, suurendades oma jõupingutusi konflikti lahendamiseks.

„Peame leidma järjest enam pingestunud olukorrale rahumeelse lahenduse,“ rõhutas välisminister Paet. Lähiajal sõidab olukorraga Gruusias tutvuma Euroopa Liidu eesistuja.

ELi välispoliitikajuhid avaldasid toetust Gruusia presidendi märtsi lõpus esitatud uuele Abhaasia rahuplaanile. Eesti välisministri sõnul vajab see kogu rahvusvahelise üldsuse tuge ning see oleks võimalus sisulise dialoogi alustamiseks.

Eesti välisministri sõnul vajab Gruusia praeguses pingestunud suhetes Vene Föderatsiooniga Euroopa Liidu kindlat tuge.

„Gruusia suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse toetamine peab jätkuma tegudes,“ sõnas välisminister Paet.

Eesti välisministri sõnul peaks Euroopa Liit saatma ühiselt oma eksperdid uurima Gruusia lennuintsidenti. „Eesti radarispetsialist suundub juba lähiajal Gruusiasse raketiintsidenti analüüsima,“ märkis Paet.

Välisministrid arutasid ka Euroopa Liidu ja Venemaa uue raamlepingu läbirääkimiste mandaadi küsimust, milles kokkuleppeni ei jõutud.

Välisministrite nõukogu avaldas lootust, et Euroopa Liit siiski võtab lähiajal mandaadi uue partnerlusleppe läbirääkimiste alustamiseks Venemaaga vastu, et saaks alustada sisulist läbirääkimiste protsessi.

„Läbirääkimiskõnelused annaksid hea võimaluse aruteludeks ja mõttevahetuseks,“ sõnas välisminister Paet. „See on ainuke võimalus leida lahendus ELi ja Venemaa suhetes olevatele probleemsetele küsimustele,“ lisas Paet.