Julgeolekunõunik Jones kinnitas Ameerika Ühendriikide poolt, et USA tehnoloogiat ja strateegiat Euroopa ja NATO kaitsmisel arendatakse järjekindlalt nagu ka lahendusi võimaliku Iraani-poolse ohu minimeerimiseks. Jones kinnitas,et raketikilbi-plaanist loobumine ei nõrgesta Euroopa julgeolekut, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Paeti sõnul on USA Iraani-suunalise raketikilbi rajamise plaanid Poolas ja Tšehhis olnud USA kahepoolse arutelu objekt Poola ja Tšehhiga, kuid USA pühendumus Euroopa liitlaste julgeolekule on jätkuvalt laiem.

“Meie huvi on, et Euroopa ja NATO julgeoleku küsimused saaksid analüüsitud NATO koostöö, sealhulgas väljatöötatava uue strateegilise kontseptsiooniga,” ütles Paet.

“Kõik võimalikud julgeolekuinfrastruktuuri uuendamise vajadused tuleb läbi arutada ja konkreetsed tegevused plaanida NATOs,” toonitas ta.

Paet ja Jones rõhutasid, et NATO toimimise alus on kollektiivkaitse ning ogranisatsiooni uue strateegilise kontseptsiooni peajooneks peab saama selle põhimõtte jätkamine NATO nähtavuse, usutavuse ja võimete selge väljenduse kaudu nagu lepiti kokku Strasbourg-Kehli tippkohtumisel 2009. aasta kevadel.

Välisminister Paet ja julgeolekunõunik Jones peatusid ka Eesti ja USA koostööl Afganistanis, kus Eesti soovib sõjalist koostööd Ameerika Ühendriikidega jätkata.

“Lisaks sõjalisele koostööle on edu saavutamiseks oluline panustamine ka tsiviilvaldkonnas,” rõhutas Paet.

“Eesti panustab tervishoivaldkonna arendamisse Helmandis ning soovib tsiviilkoostööd arendada ka USAga,” lisas ta.

Täna pärastlõunal on välisminister Urmas Paetil Washingtonis veel ees kohtumine Ameerika Ühendriikide riigisekretäri Hillary Clintoniga.