"Endiselt on suur probleem Süüria konfliktipiirkonna lähedal asuvate pagulaslaagrite halvad elamistingimused. Seetõttu liigub ka järjest enam põgenikke neist laagritest Euroopa suunas," lisas ta.

Paeti sõnul vajab ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku amet enam kui miljard eurot, et luua lõpuks inimväärsed tingimused Liibanonis, Jordaanias ja Türgis asuvates põgenikelaagrites ning Euroopa Liit saab selles oluliselt kaasa aidata. "ELi liikmesriigid peavad pagulaste aitamisse pagulaslaagrites oluliselt rohkem panustama ja toetama ÜRO Pagulaste ametit, et inimestel oleks esmatarvilik pagulaslaagrites olemas," ütles ta.

Põgenikekriisi lõpetamise võti on aga rahu saavutamine Süürias. “Euroopa Liit peab võtma selge initsiatiivi ja püüdma koos Ameerika Ühendriikidega, Venemaa, Hiina, Türgi, Iraani ja Saudi Araabiaga kokku leppida Süüria rahuplaanis, mis sõja lõpetaks” ütles Paet.

Ka on Paeti sõnul oluline Euroopa piirihaldussüsteemi loomine, mis võimaldaks pagulastel turvaliselt mööda maad või merd sihtkohani jõuda, kus nad vastu võetakse, kontrollitakse ja registreeritakse. "Vaja on ühtset Euroopa varjupaigasüsteemi ning muuta põhjalikult Dublini mehhanismi. ELi riikide seadusi, mis puudutavad pagulastega tegelemist, tuleb oluliselt ühtsustada," lisas ta.