Kohtumisel käsitleti majandus- ja finantskriisi, kliimamuutuste küsimust, energiasuhteid, Euroopa Liidu ja Venemaa vahelisi suhteid üldiselt ning rahvusvahelisi ja regionaalseid küsimusi. Võeti vastu ühisavaldus, milles lepiti kokku EL-i ja Venemaa moderniseerimispartnerluse algatuse prioriteedid, teatas välisministeerium.

Paeti sõnul on moderniseerimispartnerlus EL-i jaoks oluline võimalus kaasa aidata Venemaa arengule. "Euroopa Liit peab oluliseks Venemaa majandusarengu edendamist, sealjuures Venemaa sisemiste reformide, eelkõige õigusriigi ja vaba turumajanduse põhimõtete toetamist," märkis ta.

"Eesti peab lisaks Venemaa majanduse arengu jätkusuutlikkuse toetamisele oluliseks reformikogemuste jagamist, e-teenuste tutvustamist ja koostööd kohalike omavalitsuste tasemel," lisas Eesti välisminister.

Tippkohtumisel arutati EL-i ja Venemaa viisadialoogi arenguid ning kinnitati, et liigutakse samm-sammult edasi viisavabaduse poole pikaajalises perspektiivis. Protsess jätkub praktiliste küsimuste lahendamisega.

"Viisadialoogiga edasiliikumine on tugevalt seotud EL-i ja Venemaa üldiste suhetega," märkis Paet. "Viisadialoogiga edasimineku eeltingimuseks on 2007. aastal jõustunud EL-i ja Venemaa viisalihtsustus- ja tagasivõtulepingute täielik täitmine. Samuti on oluline, et Venemaa täidaks tavapäraseid tehnilisi eeltingimusi."

Välisminister toonitas ka, et Euroopa Liit peaks viisadialoogi osas jälgima regionaalselt tasakaalustatud lähenemist. "Idapartnerluse riikidel, kellel on EL-iga integreerumise perspektiiv, ei tohi viisaliberaliseerimise protsessis edasiliikumiseks olla Venemaast halvemad võimalused."

Arutati ka EL-i ja Venemaa koostööd ülemaailmse majanduskriisi tingimustes ja Venemaa ühinemist Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO). Paet tõi välja, et Eesti arvates on endiselt oluline Venemaa kiire liitumine WTO-ga ja Venemaa-poolsete tõkete kaotamine kaubanduses.

Muudest rahvusvaheliste suhete sõlmküsimustest käsitleti tippkohtumisel olukorda EL-i ja Venemaa ühises naabruses, Iraani tuumaprogrammi ja Lähis-Ida rahuprotsessi. EL rõhutas, et Venemaa peab täitma 2008. aasta Vene-Gruusia sõja järgsed kohustused.

Rostovis toimunud EL-i ja Venemaa tippkohtumist võõrustasid Venemaa president Dmitri Medvedev ja välisminister Sergei Lavrov. Euroopa Liitu esindas EL-i nõukogu president Herman van Rompuy ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso, samuti osalesid välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton ja kaubandusvolinik Karel de Gucht.