Paeti sõnul on Süüria praktiliselt hävitatud ja sealne humanitaarolukord katastroofiline.

„Eesti toetab Euroopa Liidu senikehtivate sanktsioonide jätkamist Süüria suhtes. Vägivald mõlema konfliktipoole poolt peab viivitamatult lõppema ning poliitiline lahendus on ainus viis konflikti lõpetamiseks,“ rõhutas ta. „Peame USA ja Venemaa kokkulepet avaldada ühiselt survet verevalamise lõpetamiseks väga positiivseks ning toetame selle saavutamiseks rahvusvahelise konverentsi korraldamist osapoolte osavõtul,“ rääkis Eesti välisminister.

Paet lisas, et humanitaarolukord Süürias halveneb pidevalt ning konfliktipoolte rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumised on murettekitavad ja humanitaarabiorganisatsioonide töö takistamine peab lõppema. ÜRO andmetel vajab kiireloomulist humanitaarabi umbes 8 miljonit inimest, kannatada on saanud üle 3 miljoni lapse ning hukkunud üle 80 000 inimese, kusjuures sisepõgenike arv on viimase paari kuuga kasvanud 2 miljonilt 4,25 miljonini.

„Äärmiselt oluline on jätkata nende riikide toetamist, kes Süüria põgenikke vastu võtavad, eriti kõige rohkem kannatavate Liibanoni ja Jordaania toetamist,“ lausus Eesti välisminister. „Konflikti tagajärgede kandumine naabermaadesse võib viia kogu piirkonna destabiliseerumiseni,“ märkis ta.

Eesti on sel aastal eraldanud humanitaarabiks Süüria kriisis kannatanute toetuseks ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti kaudu Jordaaniasse ja ÜRO Lasteorganisatsiooni UNICEF kaudu Liibanoni Süüria pagulaslaste haridustee jätkamiseks mõlemal juhul 100 000 eurot.

2012. aastal eraldasime kokku 220 000 eurot Süüria kriisis kannatanute abistamiseks nii Süürias kui naaberriikides Jordaanias ja Türgis.